به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، کتاب فلسفه مضاف: درآمدی تأسیسی بر فلسفههای مضاف اسلامی اثر آیتالله علیاکبر رشاد در گروه فلسفه پژوهشکده حکمت و دینپژوهی پژوهشگاه و توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه به زیور طبع آراسته شد.
نویسنده در اين اثر، از يكسو، درصدد بيان ديدگاههای خويش در باب مسائل اساسی فلسفهی مضاف، و از ديگرسو در مقام جلبنظر ارباب حكمت و معرفت، به ضرورت و اهميت تأسيس و توسعهی فلسفههای مضاف، براساس حكمت و علوم عقلی اسلامی هستند و از سوی سوم ایشان با ارائه مباحث مهمی در بخش اول و ارائه چند بحث دربارهی چند فلسفه مضاف، سعی کردهاند الگوهایی را برای تأسیس و تدوین فلسفههای مضاف اسلامی در معرض درد علاقمندان به این امر قرار دهند.
نگاهی گذرا بر آثار و آراي استاد نشان میدهد زمينههای مطالعاتی ايشان گسترهی متنوعی را دربر میگيرد. عرصههای گوناگونی همچون: ۱. مبانی و كليات فلسفههای مضاف، ۲. فلسفهی دين، منطق فهم دین و فلسفهی معرفت دينی، ۳. فلسفهی اصول، فلسفهی فقه و اصول فقه، ۴. علم دينی، بهويژه علوم انسانی اسلامی ۵. فرهنگپژوهی، بهويژه فلسفهی فرهنگ، ۶. نظام تعليم و تربيت، بهويژه مسائل حوزه ودانشگاه، ۷. فقه سیاسی، انديشهی سياسی، مباحث پيشرفت و نقد تجدد، ۸. مباحث هنر، شعر و ادبيات فارسی، هريك سهمی از سودای قلبی و سواد قلمی استاد را به خود معطوف داشته است، اما مطالعهی تأسيسی در زمينهی فلسفههای مضاف به علوم و امور، «منطق فهم دين» و «مبانی معرفت دينی» نقطهی ثقل تحقيقات وی را تشكيل داده است.
در بخشی از مقدمه این اثر ارزشمند امده است:
مطالعات گسترده و گوناگوني در زمينهي افزون بر چهل شاخه از فلسفههاي مضاف از سوي اعضاي هيئت علمي گروههاي پژوهشگاه يا محققان قراردادي صورت بسته، يا در جريان است، که حسب مورد در زمينهي هر کدام از اين شاخهها، آثاري (از حد چند مقاله تا چند جلد کتاب مستقل) تأليف و منتشر شده است. مطالعات بنده و همکارانم در سطح مباحث انتزاعی نظري اين حوزهها متوقف نمانده است، بلکه علاوه بر ورود گسترده به حوزهي روششناسي تحقيق در علوم و امور، و تأسيس و توسعهي روشگانهاي مورد نياز، به مطالعهي برايندهاي نتايج اين تدابير و تحقيقات فلسفهپژوهانه و منطقپژوهانه در توليد گزارههاي علمي مربوط به هر يک از علوم و امور، خاصه علوم انساني، اهتمام کردهايم، و اميد ميبريم پيامدهاي مبارک اين تحقيقات در آيندهي نزديک در قالب دانشهاي جديد اسلامي نمايان گردد. إنشاءالله الهادي الموفِّق.
کار اندکشمارْ فضلايي که با خودآگاهي تاريخي و معرفتي، اکنون به امر عظيم تأسيس و تدوين فلسفههاي مضاف دست زدهاند، آنمايه ارزشمند و درخور ستايش است که کار بزرگاني از فقهاي ما در دورههاي تاريخسازي چون عهد شيخ مفيد، شيخ طوسي و سيد مرتضي(قدسالله اسرارهم) که به تأسيس فقه استدلالي و تدوين دانش اصول فقه شيعه اهتمام کردهاند.
چنانکه معروض افتاد راه استقلال و استعلاي معرفتي و معيشتي مسلمين اينک از معبر اصلاح و تحول در مباني و منطق فهم دين (تجليگاه تدويني باري) و مباني و منطق درک خلقت (تجليگاه تکويني باري) ميگذرد، و مؤسسان فلسفههاي مضافْ خالقان چنين اتفاق تاريخياند.
فلسفه مضاف: درآمدی تأسیسی بر فلسفههای مضاف اسلامی اثر آیتالله علیاکبر رشاد در گروه فلسفه، با قیمت ۱۲۸۰۰۰ تومان راهی بازار نشر شد.
علاقمندان جهت تهیه کتاب و یا اطلاعات تکمیلی میتوانند به وبگاه رسمی سازمان انتشارات پژوهشگاه به نشانی: www.poiict.ir مراجعه کنند.