کتاب نسبت دین و اخلاق منتشر شد

به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، کتاب نسبت دین و اخلاق اثر آقای حسن معلمی در قطب علمی فلسفه دین اسلامی توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه به زیور طبع آراسته شد.

دین با مطرح کردن معاد و موضوع پاداش و  جزاء حتی در مواردی که هیچ کس از عمل خوب یا بد شخص مطلع نیست، ضمانتی بزرگ برای اجرای قواعد اخلاقی برای افراد فارهم می‌کند؛ زیرا خیلی از انسان‌ها در اثر عدم تربیت صحیح، در مواردی به قواعد اخلاقی عمل نمی‌کنند، ایمان به معاد انگیزه بزرگی جهت حرکت به سمت فعل اخلاقی است.

در بخشی از مقدمه این اثر ارزشمند می‌خوانیم: 

رابطه دين و اخلاق به عنوان يک واقعيت از زمان پيدايش اديان الهي و حتي غير الهي وجود داشته است و مباحث مربوط به رابطه دين و اخلاق در فلسفه يونان و بعد از آن مطرح بوده است ولي بعد از مباحث جديد در غرب به طور جدي‌تر دنبال شده است.

در بحث رابطه اخلاق و دين از عينيّت دين و اخلاق تا ناسازگاري ايندو سخن به ميان آمده است و در اين ميان جزء‌ همديگر بودن، مبتني بر يکديگر بودن، تعامل و داد و ستد با همديگر، ضامن اجراء همديگر بودن،‌ و حتي معيار صحّت و عدم صحّت يکديگر بودن، ….. مطرح است.

از طرف ديگر توجه به اين نکته مهمّ است که ديدگاه‌هاي متفاوت در باب تعريف و حقيقت دين و نيز تعریف و حقیقت اخلاق کار مقايسه و بررسي را مشکل مي‌سازد، يعني چه بسا در يک نگاه، اخلاق جزء ‌دين و در نگاه ديگر دين جزء اخلاق قلمداد شود. از اين رو ضرورت دارد که ابتدا از بين تعاريف و نگاههاي مختلف در باب دين و اخلاق، ديدگاهي مقبول و معقول انتخاب گردد و بر اساس آن انواع روبط و نسبت بررسي و مورد قبول و يا نقد قرار گيرد.

بر اساس مطالعه کتب مختلف فلسفه دين، فلسفه اخلاق و کتب در باب دين و يا اخلاق و مخصوصاً کتب در باب «دين و اخلاق» شايد بتوان نمودار زير را در اين باب ارائه کرد.

آنچه در این نوشتار معیار انتخاب است حقّانیت در دین و معقول بودن در اخلاق است و از آنجایی که دین حق اسلام و اخلاق معقول نیز اخلاقی است که با مبنای عقل قطعی قابل تبیین باشد، تعامل بین این دو گونه از دین و اخلاق مورد بررسی قرار می‌گیرد و می‌توان گفت معیار نهایی و پایه، عقل قطعی است (لذا باید عقل عرفی و یا آداب و رسوم اقوام و ملل را از دور خارج کرد و به عنوان اخلاق معقول قرار نداد.

کتاب نسبت دین و اخلاق اثر آقای حسن معلمی با قیمت ۴۲۰۰۰ تومان راهی بازار نشر شد.

علاقمندان جهت تهیه کتاب و یا اطلاعات تکمیلی می‌توانند به وبگاه رسمی سازمان انتشارات پژوهشگاه به نشانی: www.poiict.ir مراجعه کنند.