- تعظیم شعائر الهی جنبه درونی دین را شامل میشود یا بیرونی؟
در این بحث شعائر به معنای علامتها است. شعائر خدا یعنی علامتهایی که انسان از آن علامتها به یاد و نام خدا میافتد. در هر آیین و مذهبی یک سری علائم و نشانههایی وجود دارد که اولین و مهمترین نقش شعائر، معرفی مکتب است. عبارت شعائر در قرآن مجید با بیان برخی از مصادیق آن آمده است که گرامی داشتن شعائر الهی و همچنین پیروی از آنها را نشانۀ تقوای قلبی مؤمنان میداند. برخی از مفسران آیۀ ۳۲ سورۀ حج که فرمود: «و من یعظم شعائر الله» را بزرگداشت و اطاعت تمام برنامههای دینی و دستورات الهی – اعم از مناسک حج و غیره – میدانند.
- مسؤولان به مسأله تعظیم شعائر الهی چقدر اهمیت میدهند و برای آن ارزش قائل هستند؟
رهبر معظم انقلاب در یکی از سخنان تأکید کردند که بنای شعائر بر تظاهر، نشان دادن، مطرح کردن و جلو چشم نگهداشتن است. شعائر را مطلقاً نباید تضعیف کرد. بعضیها به اسم اینکه ما اهل ریا نیستیم و نمیخواهیم تظاهر کنیم، شعائر اسلامی، علامتهای اسلامی، سیمای اسلامی، وجهه اسلامی، رفتار اسلامی و پرچمهای اسلامی را از زندگیِ خودشان و زندگی مردم جمع میکنند؛ نخیر، بنده مطلقاً این را توصیه نمیکنم؛ بلکه برعکس، توصیه میکنم مقید باشید و اینها را نگه دارید.
مطلب دیگر اینکه نباید این شعائر انقلابی از بین برود؛ در نتیجه افرادی که این نشانهها را کم رنگ و تضعیف میکنند یا از سر ناآگاهی است و یا آگاهانه از سر عناد و دشمنی است. تأثیر این نوع شعائر برروی مردم و به خصوص نسلهایی که شرایط جنگ و انقلاب را درک نکردهاند بسیار حائز اهمیت است.