به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاعرسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، مقاله ارزشمند “دوازده امامی بودن اصل مشترک مذاهب اسلامی” به قلم حجتالاسلام و المسلمین غلامحسین زینلی عضو هیأت علمی پژوهشگاه در پانزدهمین جشنواره بینالمللی دکترین مهدویت به عنوان مقاله برگزیده انتخاب شد، به همین بهانه در یادداشتی، چکیدهای از این مقاله خدمتتان تقدیم میگردد:
اعتقاد به وجود دوازده خلیفه به عنوان جانشینان پیامبر و رهبران امّت اسلامی، پس از آن حضرت، جزء اصولی است که پیروان همۀ مذاهب اسلامی، اعم از شیعه و اهل سنت، بر آن اتّفاق نظر دارند.
این اصل مهم اعتقادی، نشأت گرفته از روایات متواتری است که محدّثان و دیگر عالمان مذاهب اسلامی به نقل از رسول خدا۹در منابع معتبر دینی و مذهبی خود ثبت کردهاند. دوازده امامی بودن شیعه امری است روشن، چون نام پیروان این مذهب «شیعه امامی اثناعشری» است. این اعتقاد در میان دانشمندان اهل سنّت نیز مسئله ای ریشه دار است، چنان که عالمان اهل سنّت، اعم از عالمانی که قبل از پیدایش و رسمیت یافتن مذاهب چهارگانه فعلی می زیستهاند، و عالمانی که از یکی از مذاهب چهارگانۀ حنفی، مالکی، شافعی و حنبلی پیروی میکردهاند، این روایات را با اسناد صحیح و به نشانۀ قبول در آثار خود ثبت کردهاند.
هر چند در مقام عمل تنها مذهبی که به این روایات پایبند میباشد مذهب شیعه امامیه است، و پیروان دیگر مذاهب اسلامی در عین حال که در مقام اعتقاد و نظر، این اصل را پذیرفته، و شماری از روایات خلفای اثناعشر را دهها سال زودتر از محدّثان شیعه امامیه در آثار خود ثبت کردهاند، امّا در مقام عمل خود را به این اصل ملتزم ندانستهاند.
آن دسته از عالمان اهل سنّت که روایات اثناعشر را توجیه کردهاند نیز کوشیدهاند تا مصادیقی غیر از آنچه شیعه به آن معتقد است برای روایات ارائه دهند.
به باور ما در متن روایات اثناعشر ویژگیهایی وجود دارد که دیدگاه عالمان شیعه را تأیید و نظر دانشمندان اهل سنّت را ردّ می کند.