رسالت مرکز پژوهش‌های جوان با محوریت بیانیه گام دوم انقلاب

به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، بی‌تردید یکی از مخاطبان اصلی بیانیه گام دوم انقلاب، جوانان هستند. بر همین اساس به منظور تبیین رسالت مرکز پژوهش‌های جوان وابسته به پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت‌وگویی با محمدحسن شاهنگی معاون این مرکز انجام داده‌ایم که در ادامه از منظرتان عبور خواهد کرد.

با سلام؛ در این بیانیه برای جمهوری اسلامی ویژگی‌هایی ذکر شده به عناون مثال بیان شده که برای همه چیز می‌توان طول عمر مفید و تاریخ مصرف فرض کرد، امّا شعارهای جهانی این انقلاب دینی از این قاعده مستثنا است. چون ویژگی‌هایی مثل آزادی، اخلاق، معنویت، عدالت، استقلال، عزّت، عقلانیّت، برادری در فطرت بشر است. جهت تبیین این ویژگی‌ها مرکز پژوهش‌های جوان تاکنون چه آثاری  برای مخاطبان جوان تولید کرده است؟

در این مرکز به طور مستقیم کتاب های صدور انقلاب از منظر امام خمینی(ره) از دکتر عباسعلی فرزندی، انقلاب اسلامی چرا؟ اثر دکتر سید مجید حسینی، گفتمان عدالت در انقلاب اسلامی از دکتر سیدحسین فخر زارع، آینده انقلاب از دکتر علی عسگری، فرایند استقرار جمهوری اسلامی از دکترمحمد شفیعی فر، درآمدی برکارنامه ‌فرهنگی انقلاب اسلامی از دکترعلی عسگری، درآمدی بر نظریه انقلاب اسلامی از دکتر نعمت‌الله باوند، اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) از دکتر احمد جهان بزرگی و پهلوی سوم! (آنچه ماهواره‌ها از پهلوی ترسیم کرده‌اند) از آقایان دکتر حسن بشیر و کاظم موذن در ارتباط با انقلاب اسلامی تاکنون تولید شده است. در این آثار به مخاطب جوان گفته می‌شود که فهم پدیده انقلاب اسلامی که کانون گفتمان‌های خود را در متن اسلام راستین یافته است بدون توجه کافی به بنیادی ترین اصل انقلاب یعنی عدالت فهمی ناقص و ناتمام است؛ این ادعا ما را به این نتیجه رهنمون می‌سازد که گفتمان عدالت ناموس واقعی انقلاب اسلامی است. عدالت مظلوم ترین مفهوم در طول تاریخ بوده است؛ عمق این ستم را می‌توان در فراز و فرودهای سیاسی هر ملتی مشاهده کرد، درحالی که در فرهنگ شیعی، به دست گرفتن حکومت و قدرت مقدمه‌ای برای تحقق عدالتی همه جانبه است.

مركز پژوهش هاي جوان،چه نقشی در تحقق این بیانیه مهم می‌تواند داشته باشد؟

این مركز، با رسالت تعمیق بنیه دینی، نخبه‌پروری، ارائه هندسه و نظام واره فکری، معرفی الگوی‌های رفتاری برای مخاطب جوان در قالب گفتمان انقلاب اسلامي با رهگيري اصول و سياست‌هايی مدون و مشخص فعالیت می‌کند. مهم‌ترین این اصول عبارت‌اند‌از: تثبيت و تقويت جايگاه مولدي مركز در گفتمان انقلاب اسلامي؛ توجه به اقتضائات و نیازهای فکری و فرهنگی روزآمد مخاطب جوان؛ نيازسنجي فکری و فرهنگی مخاطب جوان در موضوعات مختلف؛ خلاقيت محوري و اعمال اصل نوآوري و ابتكار در قالب و محتوا؛ شبهه‌شناسی و مواجهه نقادانه با اندیشه‌ها، مكاتب و جریان‌های معارض؛ اولویت‌دهی به تولید آثار فکری به اقتضاء شرایط، بحران‌ها و پیشامدهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی روز و… بدون شک در مسیر پیشرو و در چله دوم انقلاب، مخاطب جوان نیازمند برخورداری از خوراک‌های فکری مطمئن است و این مرکز در این زمینه قدم بر میدارد و ضمن استفاده از محققان توانمند، متخصص و متعهد تلاش می‌کند تا آثار فاخر جوان پسندانه‌ای را پیشکش خوانندگان نماید.

در بیانیه گام دوم انقلاب یکی از ماموریت‌های نسل جوان برجسته کردن ارزش‌های اخلاق و رعایت فضلیت‌های اخلاقی عنوان شده است در این زمینه مرکز پژوهش‌ها چه آثاری را در حال تولید دارد و  در آینده منتشر می‌کند؟

مهم ترین آثار مرکز پژوهش‌های جوان در این حوزه عبارت اند از: تو هم گاهي مدارا كن (روش‌هاي ارتباط با افراد دشوار اثر دکتر هادی عبدلی، چربی زبان‌ نگیرید! (مقابله با چاپلوسی و چاپلوسان) اثر دکتر سیدحسین هاشمیان، سایبر سواری با کلاه ایمنی! (اخلاق فضای مجازی) اثر حجت‌الاسلام سيد محمدحسين قديري، لبخندهاي بي لهجه (بررسي شادي در اسلام و روان‌شناسي) اثر دکتر عبدالوحيد داودي، مدير عامل زندگي (مديريت مرد در خانواده و كارآمدي آن) اثر دکتر محمد زارعي توپخانه، گلدان يا گلستان؟! (آثار روان‌شناختي تعداد فرزندان در خانواده) اثر دکتر سيدعباس ساطوريان، گاهی باید گفت نه! (مهارت جرات ورزي و ابراز وجود) اثر خانم اکرم حسين‌زاده و…

عدالت و مبارزه با فساد یکی دیگر از از ماموریت‌های نسل جوان در بیانیه است. در این زمینه چه آثاری در حال تولید در مرکز هستند؟

همان طور که در این بیانیه آمده تبعیض در توزیع منابع عمومی و میدان دادن به ویژه‌خواری و مدارا با فریبگران اقتصادی که همه به بی‌عدالتی می‌انجامد، بشدّت ممنوع است؛ همچنین غفلت از قشرهای نیازمندِ حمایت، به هیچ رو مورد قبول نیست. در این محور شاخص ترین آثار در حال تولید مرکز عبارت اند از: آینده نظام سلطه از منظر اندیشمندان جهان از دکتر غلامعلی سلیمانی، سنجش میزان تحقق آرمان‌های انقلاب اسلامی تا کنون از دکتر محسن ردادی و رویکردهای مختلف به عدالت سیاسی پس از انقلاب از دکتر احمد نادری.

پاسداشت استقلال و آزادی، ماموریت بعدی نسل جوان در بیانیه است. در این خصوص چه تحقیقاتی در دست اجرا هستند؟

رهبر انقلاب مسیر را در این بیانیه معین کرده‌اند؛ در نگاه ایشان استقلال ملّی به معنی آزادی ملّت و حکومت از تحمیل و زورگویی قدرت‌های سلطه‌گر جهان است و آزادی اجتماعی به معنای حقّ تصمیم‌گیری و عمل کردن و اندیشیدن برای همه‌ی افراد جامعه است.در این باره آثار ارزشمندی در مرکز پژوهش‌ها در حال تولید هستند که مهم‌ترین آنها جهان با کنترل از راه دور! (سازوکارهای استعمار فرانو در نظام جهانی) از دکتر ابراهیم متقی، خودباوری و خودباختگی ایرانیان از دکتر محسن ردادی، تامین منافع ملی در سیاست خارجی ج.ا.ا اثر دکتر مجید بهستانی و کارآمدی قانون اساسی و ظرفیت‌های آن اثر دکترمحمد ولدان هستند.

در خصوص سبک زندگی چه کتاب‌هایی در مرکز در شرف انتشار قرار دارند؟

دغدغه رهبر انقلاب درباره سبک زندگی از آنجا نشات می‌گیرد که تلاش غرب در ترویج سبک زندگی غربی در ایران، زیان‌های بی‌جبران اخلاقی و اقتصادی و دینی و سیاسی به کشور و ملّت ما زده است؛ مقابله با آن، جهادی همه‌جانبه و هوشمندانه می‌طلبد. در این محور نیز مرکز در حال تولید آثار در خورت وجهی است؛ این آثار از این قرارند: سبک زندگی اقتصادی جوان مسلمان در قلمرو مصرف از دکتر محمدهادی محمودی، پشت فرمان مانیتور! (سرگرمی در رسانه) از دکتر سید مجید امامی، شبکه‌های اجتماعی و سبک زندگی دینی جوان از خانم الهام کرمی، توت فرهنگي (تهذیب، ورزش و تحصیل) از دکتر مجید خدام، سبك زندگي دانشجوي مسلمان ايراني (سه حوزه محيط تحصيل،‌ خانه و فضاي كسب و كار) از حجت الاسلام احمد محمدی پیرو و مجموعه دفاتر فضای مجازی، اثر دکتر سیدبشیر حسینی.