به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، کتاب «اقتصاد متکی به نفت در ایران» توسط گروه نظامها و مطالعات انقلاب اسلامی مرکز پژوهشهای جوان وابسته به پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به زودی منتشر خواهد شد. در همین زمینه گفتوگوی کوتاهی با نویسنده کتاب دکتر امیرحسین اعتصامی انجام دادهایم که در ادامه از منظرتان عبور خواهد کرد.
محورهای اصلی کتاب شما چیست؟
این کتاب در سه محور کلیات آشنایی با صنعت نفت، چالشهای صنعت نفت و راهکارهای پیشنهادی جهت حل مسائل حوزه نفت تنظیم شده است. این کتاب با رویکرد اقتصاد سیاسی و نگاهی نقادانه به چالشها و مشکلات کلان حوزه نفت، گاز و پتروشیمی میپردازد. از جمله محورهای اصلی بحث کتاب عبارتنداز: اقتصاد نفتی و بیماری هلندی، تخصیص درآمدهای نفتی، نقش تحریمها در سیاستهای بخش نفت و گاز، سیاستگذاریهای بخش نفت و گاز، سرمایهگذاری خارجی و قراردادهای نفتی، فرصت ها و تهدیدهای بخش نفت و گاز و نقش اوپک.
در هر یک از این موارد به طرح سوالاتی در خصوص چالشها و ارائه راهکارهای آن پرداخته شده است.
این کتاب قرار است به چه سوالات مخاطب جوان پاسخ دهد؟
در این کتاب درصدد ایجاد سوال و پاسخ به آن در حوزه مسائل ذیل است:
- آیا اقتصاد ایران یک اقصاد نفتی است و دچار بیماری هلندی است؟
- راهکارهای تبدیل تهدیدهای بخش صنعت نفت و گاز به فرصت کدامند؟
- نقش اوپک چیست و برای ایران فرصت است یا تهدید؟
- کدامیک از قراردادهای نفتی برای کشور ما منافع بیشتری خواهد داشت؟
- مشکل اساسی صنعت نفت ما در حال حاضر چیست؟ راهکارهای برون رفت کدامند؟
اهمیت موضوع کتاب در زمانه حاضر چیست؟
شناخت یکی از مهمترین بخشهای اقتصاد ایران، آشنایی با معضلات آن و راهکارهای پیشنهادی صاحبنظران وآشنایی با برخی از مفاهیم کلی و سیاستی در حوزه نفت و گاز در این کتاب مورد توجه قرارگرفته است.
چرا به سراغ سوژه اصلی کتاب رفتید؟
یکی از مباحث جدی امروز اقتصاد ایران، اقتصاد نفتی، تحریمهای نفتی و سیاستهای گذشته ما در قبال این صنعت و نقش مثبت و منفی آن و تدابیری ما برای آینده اقتصاد است. لذا پرداخت به مباحث کلان اقتصاد نفت و گاز با رویکرد سیاستی، نقد و بررسی آن و ارائه راهکار امری اجتناب ناپذیر است.
سیر منطقی مباحث کتاب چگونه است ؟
صنعت نفت یکی از اصلی ترین مزیتهای اقتصاد ایران به شمار میرود به طوری که بخش عمدهای از بودجه کل کشور از بخش نفت تأمین میشود. بنابراین ضمن حفظ جایگاه ایران در تعیین استراتژیهای انرژی در منطقه و جهان باید زمینه توسعه اقتصاد پایدار و افزایش ارزش افزایی زنجیره نفت و فرآوردهای آن را فراهم نمود. نباید فراموش کرد که وابستگی بیش از حد اقتصاد کشور به نفت میتواند وضعیت اقتصاد را شکننده کند.