به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاعرسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، مجموعه دانشنامههای قرآنشناسی، گسترده نگاشتهای است با ساختار موضوعی، مشتمل بر متجاوز از هشتصد مدخل، که در دو محور عمده ۱٫ مباحث پیرامون قرآن ۲٫ مباحث درون قرآنی در پژوهشگاه تالیف میشود و ناظر به نقد از جمله دایره المعارف قرآنی لایدن است.
بخش اول این دانشنامه در شش مجلد مشتمل بر ۸۶ مدخل می باشد که نگارش اولیه همه جلدهای آن به پایان رسیده و جلد اول و دوم این دانشنامه نگارش کامل و در حال ویرایش ادبی میباشد.
در راستای روند آشنایی بهتر با دانشنامه و فرآیند تدوین آن به سراغ حجتالاسلام محمد علی اسدینسب مدیر علمی گروه قرآن و شیعه و گروه قرآن و اهل بیت(ع) از معاونت بخش چهارم دانشنامه قرآنشناسی رفتیم و گفتوگو کوتاهی با ایشان داشتیم که در ادامه متن این گفتوگو از منظرتان عبور خواهد کرد:
– در ابتدا در مورد گروهی که شما مدیریت علمی آن را برعهده دارید توضیحاتی را بیان بفرمایید؟
در بخش چهارم قرآنشناختی دانشنامه قرآنشناسی دو بخش قرآن و شیعه و قرآن و اهل بیت(ع) میباشد که بنده مدیریت علمی این دو بخش را بر عهده دارم و انشالله مداخل این دو گروه در دوجلد مجزا چاپ خواهد شد.
– در مورد ارزش علمی، اهمیت کار و تأثیر دانشنامه قرآنشناسی در میان آثار پژوهشی بفرمائید:
دانشنامه به این علت که دربردارنده آخرین نظریات میباشد ارزش علمی خاصی خواهد داشت و افرادی که به دنبال دانستن و همچنین نوشتن موضوعاتی که با قرآن در ارتباط است میباشند می توانند به آن رجوع کنند.
اما از علتهای با ارزش بودن دانشنامه قرآنشناسی میتوان به این نکات اشاره کرد:
۱ – دارای جامعیت است
۲ – دارای آخرین نظریات است
۳ – منابع آن اصیل است
۴ – خالی از زوائد است
۵ – از ارزیابیهای متعدد گذشته است
۶ – با قلمهای مختلف ویرایش ادبی و علمی شده است
– در خصوص قلمرو گروه مربوط و ساختار مداخل گروه خود نکاتی را بیان نمائید:
گروه قرآن و شیعه به بررسی تمامی ارتباطاتی میپردازد که موضع شیعه را در مورد قرآن مشخص میکند. چرا که شیعه راجع به قرآن و همچنین قرآن راجع به محتوای اعتقادی شیعه مطالب زیادی دارد.
این گروه به این سوال که میان قرآن و شیعه در عرصههای مختلف هم از جهت کلیت و محتوای قرآن و همچنین کلیت و محتوای شیعه چه رابطهای میباشد پاسخ میدهد و دیگری که گروه قرآن و اهل بیت است به عرصه اهل بیت میپردازد اینکه اهل بیت چه کسانی هستند چه مقام و فضیلتهایی دارند و نظر هر کدام از اهل بیت در مورد قرآن، علوم قرآن، تفسیر قرآن، شبهات قرآن،مسائل جزئی و کلی قرآن چه بودهاست .
برنامهها و فعالیتهای فعلی و آینده گروه شما چه می باشد؟
برنامه سال ۱۳۹۷ ما بر آن است که در صورت تأمین اعتبار، بخش قرآن و شیعه را به اتمام برسانیم و برنامه آینده نیز به این شرح است که بخش قرآن و اهل بیت را نیز بتوانیم به اتمام برسانیم و در صورت بودن امکانات و ظرفیت کافی بتوانیم آنها را مرحله چاپ نیز برسانیم.
از مشکلات و موانعی که بر سر راه ما میباشد می توان به مشکلات اعتباری و پشتوانه مالی، کم بودن تعداد محققین و همچنین طولانی بودن فرآیند کار اشاره کرد.
– برنامههای شما جهت بیشتر شناسایی شدن داشنامه قرآنشناسی میان نخبگان و اندیشمندان علمی چه میباشد؟
باید کارهای خود را بروز کنیم، سایت مخصوص دانشنامه قرآنشناسی داشته باشیم، برگزاری همایش، از افراد اندیشمند دعوت کنیم و نظر آنها را جویا شویم، از افرادی که مقالات دانشنامه را نوشتند بخواهیم در صحبت با رسانهها به توضیح مقالات خود بپردازند و مسئولین گروههای دانشنامه در میزگردها در مورد گروهها خود صحبت کنند و پس از چاپ دانشنامه با تبلیغات به صورت گسترده و با ظرفیت بالا انجام شود، البته با عنایت به طولانی بودن زمان این دانشنامه، باید فکر اساسی راجع به بروز کردن آن قبل از چاپ کرد.
با تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار دادید.