به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، مراسم دیدار معاون دانشگاه آزاد اسلامی و هیات همراه با ریاست و مدیران پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، صبح شنبه مورخ ۲۲ مرداد ماه جاری با حضور آیتالله علیاکبر رشاد موسس و رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، دکتر مهدی عباسزاده معاون امور پژوهشی و آموزش پژوهشگاه، دکتر فیاضی نماینده تامالاختیار ریاست پژوهشگاه در امور کانون اندیشه جوان، حجت الاسلام ابراهیم کلانتری معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی، دکتر رضا نصیری مدیرکل فرهنگی و اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی، دکتر قربانی مدیر کل تشکلهای دانشگاه آزاد اسلامی، در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.
آیتالله رشاد در ابتدای این مراسم در زمینه روز ازدواج گفت: متاسفانه برخی مناسبتهای جزئی را بزرگ میداریم؛ اما از برخی مناسبتهای بزرگ غافل میشویم، روز ازدواج از جمله این مراسم است. میتوانیم در جهت آرمانهای مقام معظم رهبری و آیات اساسی انقلاب اسلامی گام برداریم و از این فرصت به نحو احسن بهره برداری کنیم.
به گفته وی، در گذشته از ظرفیتهای دانشگاه آزاد اسلامی، آنطور که باید در جهت صحیح استفاده نمیشد.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: این جلسه موجب همکاری دو دستگاه خواهد شد، ظرفیتهایی در دو دستگاه وجود دارد که باید مورد استفاده قرار گیرد. دکتر کلانتری به این موضوع واقف است که مشکل اساسی ما این است که نتوانستهایم این دانشگاه را اسلامی کنیم. هر چه پیش رفتهایم از لحاظ کیفی پشرفت چندانی حاصل نشد؛ زیرا موانع فکری، فرهنگی، ذهنی، فیزیکی بسیاری در این راستا وجود داشته است.
وی اضافه کرد: حضور نماینده ولی فقیه در دانشگاه، دانشگاه را به سمت اسلامی شدن هدایت کرد. برخی اقدامات مانند تاسیس شورای تحول جمهوری اسلامی، تاسیس دانشگاه تربیت مدرس، تاسیس سازمان سمت از جمله اقدامات خوب در حوزه اسلامی کردن دانشگاهها بودند اما برخی موانع این اقدامات را خنثی کرده است.
رییس شورای حوزههای علمیه استان تهران بیان کرد: پیشتر در پژوهشگاه بحثهایی در راستای اسلامی شدن دانشگاهها با آیتالله هاشمی انجام شد. اول از ایشان خواستم که در این حوزه صبر داشته باشند؛ زیرا حدود ۵۰ سال طول میکشد تا این موضوع محقق شود. اسلامی شدن دانشگاهها راه دارد، به عنوان مثال کاشی کردن مساجد یا استفاده از استادان مسلمان شامل اسلامی کردن دانشگاه نیست بلکه باید علم اسلامی شود و این علم به متون منتقل شود.
وی متذکرشد: در صورتی که مسئله علوم انسانی حل نشود، باقی مسائل حل نشده و پیشرفت و تمدن سازی محقق نمیشود. همچنین تحول چندانی در حوزه ایجاد نخواهد شد، رقم اساتید دانشگاه آزاد اسلامی رقم بالایی است و همگی مسلمانان خوبی هستند اما نمیتوانند حرف اسلامی بزنند زیرا مهمات کافی در اختیار ندارند. دانشگاه آزاد باید تمرکز بر روی اسلامی شدن فضا بگذارد، در این راستا باید سند اسلامی شدن دانشگاهها عملی شود.
آیتالله علیاکبر رشاد افزود: میتوان برخی کارهای کلان را در دانشگاه آزاد اسلامی انجام داد، به عنوان مثال میتوان برای استادان جوان دانشگاه آزاد دوره دانش افزایی برگزار کرد. میتوانیم در حوزههایی که فاقد رشته لازم در کشور هستیم، رشتههایی تعیین کنیم. به عنوان مثال در بحث فرهنگ رشتههای زیادی مثل مدیریت و سیاست فرهنگی داریم ولی تا علم فرهنگ و فلسفه فرهنگی نباشد و فرهنگ در فلسفه فرهنگ فهم نشود، شناخت فرهنگ غیرممکن خواهد بود.
ایشان خاطرنشان کردند: در پژوهشگاه دانشنامههایی تولید میشود که عموماٌ به عنوان منبعی برای تولید علوم انسانی و تحقیق و پژوهش قرار میگیرد. دانشنامه امام علی(ع) و دانشنامه فاطمی(س) از همین قبیل دانشنامهها هستند. و حتی دانشنامه قرآنشناسی که در جلدهای اول خود در خصوص قرآن بحث میکند ولی در ادامه به اقتصاد و سیاست و امور جاری البته از منظر قرآن میپردازد.
وی در پایان گفت: فضاا برای همکاری وجود دارد و باید قدر این فرصت و ظرفیت را دانست. پژوهشگاه ضمانت میدهد تا از لحاظ محتوایی تمام ظرفیت خود را به کار گرفته تا کار را به صورت مشارکتی با دانشگاه آزاد اسلامی پیش بریم.
حجت الاسلام والمسلمین کلانتری گفت: در سال ۷۴ خواستیم اردویی آموزشی در دانشگاه اصفهان برگزار کنیم و به دنبال منابع تدریس بودیم، منبع خوبی وجود نداشت. پیش از آن نیز وضعیت بدتر بود و خانواده علما نیز منابع مناسب و جدی نداشتند.
وی ادامه داد: مراکزی مانند پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی از جمله قرارگاه اصلی فکر و اندیشه اسلامی در کشور هستند. به تدریج این شجره طیبه رشد کرد و تنومند شد که این از افتخارات نظام جمهوری اسلامی است.
معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: اندیشمندان بزرگ که طی سالیان سال زحمت کشیده اند و محصولاتی تولید کرده اند، محصولات این افراد کم کم جای خود را باز کرده است. بسیاری از منابع مسابقات و همایش های ما از این پژوهشگاه است.
وی اضافه کرد: دانشگاه آزاد اسلامی ظرفیت بی نظیری برای کشور محسوب می شود، من سال ها در دانشگاه دولتی بودم از لحاظ امکانات سخت افزاری دانشگاه آزاد از دانشگاه دولتی بهتر بوده است، جمعیت رسمی تمام وقت این دانشگاه نزدیک به سی هزار نفر است. به لحاظ اینکه دانشگاه وابسته به دولت ها نیست نیز بینظیر است.
کلانتری اظهار داشت: در دوره مدیریت جدید، از دکتر ولایتی و دکتر رهبر گرفته تا باقی مسئولان، عموما به این مسائل واقف هستند، نیازی نیست که بنشینیم و در زمینه لزوم اسلامی شدن دانشگاه ها بحث کنیم. همه با تمامی وجود به بحث تحول در علوم انسانی معتقد هستند. دکتر ولایتی هفته ای یکبار به من تاکید می کنند که کار را جلو ببریم، روحیه وی به گونه ای است که سرعت عمل را مطالبه میکنند.
معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: در حوزه معرفت افزایی من اعتقاد داشتم کار فرهنگی ساده نباید صورت گیرد، برخی دشمنان قسمت معرفت افزایی را نشانه گرفته اند و میخواهند آن را فرو بریزند. باید قسمتی از فعالیت های ما در حوزه معرف افزایی باشد. در حال حاضر دهها اردوی معرفتی و آموزشی در حال برگزاری است و قطعا این امور در فضای دانشگاه ها تاثیر میگذارد.
وی اضافه کرد: دوره معرفت رضوی، حدود ۵۰۰ نفری که در آن شرکت میکنند، در دانشگاه رویکرد جدیدی ایجاد میکنند، همواره نخبگان تاثیر گذار بودهاند. در حوزه اساتید، برنامههای وسیعی را پیش رو داریم. در دانشگاه آزاد حجم اساتید از لحاظ معارف دینی بیشتر از دانشگاههای دولتی است.
دکتر خیری سرپرست پژوهشکده علوم اجتماعی در ادامه این نشست گفت: تمامی دغدغه ما در دانشگاه بهخصوص پژوهشکده علوم اجتماعی و انقلاب، این است که اصلی ترین تمرکز خود را در حوزه علوم انسانی بگذاریم. اخیرا در حوزه تحول این حوزه متنی را اضافه کرده ایم که تمامی مواردی که در این جلسه اشاره شد به اضافه سایر موارد، محور کار قرار خواهد گرفت.
وی ادامه داد: با این بحث ها و فضاها تاحدی آشنا هستم و میتوانیم با هم افزایی از فرصت پیش آمده در دانشگاه آزاد اسلامی استفاده کنیم. ما نقشه راه خود در نظر گرفتهایم به گونه ای که نیروهای دانشگاه آزاد اسلامی را نیز درگیر کنیم. ما در حال برگزاری جلسات با حضور دکتر کلانتری و دکتر خسرو پناه در واحد های دانشگاه آزاد هستیم.گفتنی است ۴ کتاب درسی با رویکرد اسلامی نیز تدوین خواهد شد.
دکتر نصیری مدیر کل فرهنگی و اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه گفت: دانشگاه آزاد اسلامی یک مسئله مهم پیش آمده است که تمام جریانات انقلاب اسلامی علاقه دارند به حرکتی که حضرت آقا پرچم آن را بالا برده است کمک کنند.
وی اضافه کرد: آشنایی ما با این مجموعه حدود ۱۰ سال پیش بود. آقای کلانتری اعلام کردند پژوهشگاه ها کار فکری برای انقلاب می کنند و بی سر و صدا پیش می روند.
نصیری افزود: چندی پیش خدمت حضرت آقا بودیم ایشان اعلام کردند در ابتدا باید روی فکر دانشجو کار کنید، دست نیاز ما در این راستا پیش شما دراز است.
وی تاکید کرد: ما در حوزه های برگزاری همایش ها، پاتوق ها، نمایشگاه ها و غیره نیازمند کمک شما هستیم. ما در برنامه های پیش رو در هر واحد دو نقد کتاب گذاشته ایم، شما می توانید در این حوزه نیز به ما کمک کنید. در حوزه علوم انسانی، چندی پیش خدمت دکتر ولایتی بودیم، ایشان اعلام کردند در این زمینه اگر بتوانم کاری انجام دهم، پیش خدا سر بلند هستم. امیدوارم در این زمینه افرادی را به ما معرفی کنید تا بتوانیم یک کار زیر بنایی در دانشگاه آغاز کنیم.