به گزارش اداره روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، کرسی علمی ترویجی نقش کلام سیاسی در فرآیند بازسازی نظریه ولایت فقیه روز سهشنبه مورخ ۲۴ بهمنماه جاری توسط گروه سیاست پژوهشکده نظامهای اسلامی در سالن فرهنگ پژوهشگاه دفتر قم برگزار شد.
حجت الاسلام و المسلمین دکتر محسن مهاجرنیا، عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ابتدای این کرسی علمی به عنوان ارائه دهنده بحث گفت: کلام سیاسی یکی از شاخه های معرفتی کلام اسلامی است که از آغاز بر محور بحران خلافت و امامت در جامعه اسلامی شکل گرفته است. تمرکز کلام سیاسی به صورت سنتی در مکتب اهل البیت(ع) بر تبیین جایگاه و مشروعیت الهی امامان دوازده گانه بود و در عصر غیبت امام زمان(عج) پیرامون «نیابت» و جانشینی از آن حضرت بحث میکند.
وی افزود: دستیابی به رویکردهای متکلمانه شیعی، در مورد «ولایت فقیه» مستلزم ورود به سه دانش «فلسفه سیاسی اسلامی»، «کلام سیاسی» و «فقه سیاسی» است. که هر سه دانش به خوبی از عهده تبیین آن برآمدهاند. با این تفاوت که به دلیل نزدیکی دو دانش کلام و فقه که در گذشته به آن دو فقه اکبر و اصغر میگفتند، بخش زیادی از رویکردهای متکلمان به موضوع را در پیش فرض های اعتقادی و مبانی نظری فقیهان باید جستجو کرد.
مهاجرنیا همچنین گفت: به همین جهت رویکردهای فقیهان به مقوله «نیابت» و ولایت فقیه دارای دو بخش «کلامی و فقهی» است که با نظر دقت قابل تمایزگذاری هستند.
عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بیان کرد: در مقاله حاضر علاوه بر بیان رویکرد فیلسوفان و متکلمان، رویکرد کلامی فقیهان شیعه به «ولایت فقیه» در چهار نسل از نظریات، تبیین اجمالی گردید و نظریه کلامی و عقلی امام خمینی(ره) به ولایت فقیه به عنوان آخرین دیدگاه مکتب اهل البیت(ع) مطرح شد.
در ادامه این کرسی حجج الاسلام دکتر قاسم ترخان و دکتر سیدسجاد ایزدهی به نقد مطالب ارائه شده پرداختند.