اثر حجت الاسلام و المسلمین فضلی شایسته تقدیر نوزدهمین دوره کتاب سال حوزه

به گزارش اداره روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، نوزدهمین همایش کتاب سال حوزه و نخستین جشنواره مقالات علمی حوزه با حضور آیت‌‎الله العظمی سبحانی روز پنجشنبه مورخ ۵ بهمن‌ماه جاری در مدرسه علمیه امام موسی کاظم(ع) برگزار شد و از منتخبین این همایش تجلیل به عمل آمد.

بنا براین گزارش کتاب “معیار سنجش گزاره‌های شهودی وجودی” اثر حجت الاسلام و المسلمین دکتر علی فضلی عضو هیات علمی گروه عرفان پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به عنوان اثر شایسته تقدیر نوزدهمین دوره همایش کتاب سال حوزه انتخاب شد.

روی سخن کتاب “معیار سنجش گزاره‌های شهودی وجودی” بررسی و تبیین معیارهای سنجش گزاره‌های عرفان نظری و شهودی به عنوان یکی از مسائل معرفت‌شناسی در حوزه فلسفه عرفان نظری است. بر این پایه که «لکل علم معیار» معیار صدق و خطای گزاره‌های عرفان نظری چیست؟ یعنی اگر صدق منطقی به معنای مطاقبت گزاره با واقع باشد، با چه معیاری می‌توان مطاقبت گزاره‌های عرفان نظری با واقع را سنجید.

فلسفه عرفان نظری پس از بحث درباره نظریه سنجش‌پذیری گزاره‌های عرفانی، به میزان عرفان نظری می‌پردازد تا منطق کشف صدق و خطای این دست از گزاره‌ها را که امکان خطا دارند، تبیین کند. این میزان به مثابه یک دستگاه شناختاری بر دو قسم میزان دینی و میزان عقلی تقسیم می‌شود که هر یک از این دو دارای دو گونه معیارهای پایه و غیر پایه هستند. معیارهای پایه که ضروری و یقینی هستند در میزان دینی احتجاجات نام دارند که ادله پیشااجتهادی، ادله مثبته و مدارک کافی و ثابت و منشأ قطع اخص و درمیزان عقلی ضروریات نام دارند که اصول همگانی، پیشاتجربی و ضروری‌الصدق هستند.

معیارهای غیرپایه که نظری هستند، در میزان دینی تنجیزات نام دارند که ادله اجتهادی، ادله منجزه، مدارک مشروط و متغییر و منشأ قطع اعم هستند و در میزان عقلی همان نظریات هستند که اصول غیرهمگانی، استدلالی اما پیشاتجربی و ممکن‌الصدق هستند.

علاقمندان جهت کسب اطلاعات تکمیلی و تهیه کتاب می‌توانند به وبگاه سازمان انتشارات پژوهشگاه مراجعه نمایند.