به گزارش اداره روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، حجت الاسلام و المسلمین مهدی مسائلی محقق گروه سنتهای حوزوی و آداب طلبگی مرکز پژوهشهای جوان وابسته به پژوهشگاه است و چند سالی است که در این گروه علمی به فعالیت پژوهشی میپردازد.
از این رو و به جهت در معرض چاپ بودن تحقیق جدید ایشان در گفتوگویی به تشریح این تحقیق پرداختیم که در ادمه از منظرتان خواهد گذشت:
با سلام؛ اثری از جنابعالی با عنوان “جامه پیامبر“ توسط گروه سنتهای حوزوی و آداب طلبگی مرکز پژوهشهای جوان در آستانه چاپ قرار دارد لطفا برخی ویژگیهای این تحقیق را برایمان بیان کنید؟
درباره ماهیت لباس روحانیت ابهامات تاریخی و شناختی فراوانی برای مردم و حتی حوزویون وجود دارد، به گونهای که موجب شده تا نگرشهای مختلفی در داخل و خارج حوزههای علمیه نسبت به آن به پدید آید. بعضی در حوزه تنها به کارکردهای اجتماعی لباس روحانیت توجه دارند و از جنبههای معنوی آن غافل هستند. در مقابل، بعضی تنها به جنبههای معنوی آن نگاه میکنند و به نقش اجتماعی آن توجهی نمیکنند. همچنانکه در خارج از حوزه نیز ممکن است امتیازات و محدویتهای بی پایه و اساسی برای لباس روحانیت در نظر گرفته شود و موجب نگاه منفی به آن شود. در این اثر تلاش کردهایم به ابهامات اقشار مختلف مردم درباره لباس روحانیت پاسخ دهیم. همچنین در این اثر سعی شده در ابتدای هربحث توصیف کاملی درباره آن صورت گیرد و تصور افراد نسبت به مباحث دقیق باشد.
ضرورت و اهمیت موضوع را برای طلاب چگونه بیان میکنید؟
طلبهای که لباس روحانیت میپوشد تصمیم گرفته یک عمر با این لباس زندگی کرده و انجام وظیفه کند، از این رو باید آگاهیهای کاملی درباره آداب و ویژگیها و لوازم این لباس داشته باشد و سپس در این راه قدم بردارد. افزون بر این ممکن است بعضی ابهامات و شبهات درباره لباس روحانیت موجب شود، بعضی از طلاب از مسئولیت پوشیدن لباس روحانیت شانه خالی کنند و یا بعضی دانشجویان علیرغم علاقهمندی به تحصیل علوم دینی از ورود به حوزههای علمیه اجتناب ورزند. در نگاه عمومی نیز پرداختن به این موضوع میتواند، بعضی از تصورات اشتباه مردم را تصحیح کند و تعامل مردم و روحانیون را بهتر کند.
رویکردتان در تالیف این اثر چه نوع رویکردی است؟
این اثر ضمن توجه به جوانب معنوی لباس روحانیت، حقیقتهای اجتماعی را که امروز روحانیت با آن روبرو هستند، لحاظ کرده است و تلاش کرده به دور از شعارزدگی درباره لباس روحانیت بحث کند. همچنین در این اثر افراطها و تفریطهایی که در نگاه لباس روحانیت صورت میگیرد، بیان شده و حقیقتهای لباس روحانیت بدون هیچگونه تعصبورزی مطرح شده است.
ویژگی شاخص و مزیتهای نسبی این اثر را چگونه ارزیابی میکنید؟
این اثر به تکمیل آثار و بحثهای گذشته در رابطه با لباس روحانیت میپردازد. توصیف خوبی درباره اجزای لباس روحانیت در آن صورت گرفته است و شبهات و مطالب و اقتضائات جدید درباره لباس روحانیت در این اثر منعکس شده است. این کتاب ضمن رعایت اختصار سعی کرده تمام ابعاد مطرح درباره لباس روحانیت را به بحث بگذارد. به نظرم اگرچه نویسنده با محدودیتهایی درباره حجم اثر روبرو بود، ولی این اثر کاملترین کتاب درباره لباس روحانیت است.
با توجه به مزیتهای یاد شده، گمانهزنی و پیشبینی اجمالیتان از میزان استقبال مخاطبان عام این کتاب و مخاطب خاص مرکز پژوهشهای جوان (طلاب جوان) چیست؟
همه ساله عدهی زیادی از طلاب معمم میشوند، این طلاب نیاز دارند تا آگاهی خویش را درباره لباس روحانیت کامل کنند، بعضی نیز ممکن است بخواهند قبل از ورود به حوزه دراین باره اطلاعات و آگاهیهایی داشته باشند. مطالب کتاب به گونهای تنظیم شده که بسیاری از مباحث برای مخاطب عادی نیز جذاب است و شاید بسیاری به خاطر شبهاتی که درباره لباس روحانیت دارند، این کتاب را تهیه کنند.