تاًملی در دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی – ۳۰

عنوان مقاله : تاًملی در دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی – ۳۰
نویسنده : محمدعلی سلطانی
منبع :

مجله کتاب ماه دین » آذر ۱۳۷۷ – شماره ۱۴ (از صفحه ۱۲ تا ۱۴)

قسمتی از متن مقاله :

آقای بهاء الدین خرمشاهی،نویسنده‏ای موفق،پر کار و چهره‏ای آشنا برای فرهنگ دوستان و بویژه قرآن پژوهان و حافظ پژوهان است.آثار استوار و تحقیقی گذشته وی در حوزه تألیف‏ و گاه ترجمه از وی چهره‏ای پر آوازه و مقبول ساخته است و توانمندی‏ اش در تحقیق،نگارش و ترجمه به اثبات رسیده است‏ و به موازات شهرت فرهنگی که بدست آورده توقع و انتظار علاقه‏ مندان به کتاب را از خود بیشتر کرده است.علی رغم‏ چنین انتظاری خرمشاهی در سالهای اخیر در دام وسوسه انگیز تولید انبوه گرفتار آمده و آثاری راهی بازار کرد که همه را در حیرت فرو برد و چرایی رضامندی وی بر تخریب اعتبار پژوهی‏ گذشته‏ اش را نقل مجالس ساخت.با«فراز از فلسفه»خرد ورزی‏ پژوهشی را وداع گفت و با دانشنامه«قرآن و قرآن پژوهی» اعتبار آثار پیشین خود از قبیل«حافظ پژوهی»،«ترجمه‏ قرآن»،«دایره المعارف تشیع»و غیر آن را به گذشته سپرد. مطالعه‏ و بررسی«دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی»این اندیشه ناباورانه‏ را در ذهن القاء می‏ کند که خرمشاهی حتی از تورق و مطالعه‏ گذرای مقالات دانشنامه هم دریغ ورزیده است و با نشر آثار استوار به نام خویش سر ناسازگاری گذاشته است.

هر چه هست این نکته مسلم است که دل هیچ علاقه‏ مند به آثار خرمشاهی وزش چنین باد خزانی را بر بوستانی اعتبار پژوهی وی بر نمی‏تابد و از این بابت سخت افسرده و دل گیر است.بررسی و نمایش کاستی‏ ها،اشتباهات،زیاده‏ گویی‏ ها و بی‏ ربطی‏ های این دو جلد حجیم کاری گسترده و افزون بر یک‏ نوشته را می‏ طلبد.از این رو در این نوشته با کنار گذاشتن همه‏ آن نادرستی‏ ها،تنها از زاویه ساختاری به آن نگاهی می‏ افکنیم و با شاغول فن دانشنامه نگاری این بنای کج را تراز می‏ گیریم…..

دانلود مقاله : تاًملی در دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی – ۳۰