به گزارش اداره روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، کتاب “تجربه بانکداری بدون ربا در ایران” در گروه نظامها و مطالعات انقلاب اسلامی مرکز پژوهشهای جوان پژوهشگاه با هدف تبیین بانکداری اسلامی و به دور از ربا به زیور چاپ آراسته شد.
از این رو گفت و گویی با نویسندگان این اثر ارزشمند ترتیب دادیم که در زیر شرح کامل آن آمده است.
ü اثر سودمند شما با موضوع تجربه بانکداری بدون ربا در ایران به تازگی منتشر شده است؛ برخی ویژگیهای این تحقیق را برایمان بیان کنید.
ارزیابی ادبیات علمی تولید شده در دانش بانکداری اسلامی نشان میدهد که اکثر تحقیقات بانکداری اسلامی تاکنون رویکرد پژوهشی داشتهاند به این معنی که در جهت ارایه ایدههای جدید تلاش کردهاند این کتاب با دستهبندی صحیح و بیان مناسب ایدههای گذشته بیشتر رویکرد آموزشی دارد. علاوه بر این، ارایه ساده، خلاصه و قابل فهم مطلب، پرهیز از ارایه دیدگاههای اختلافی، تاکید بر دیدگاهها و نظریات فقهی اجماعی و غالب، ایجاد ارتباط بین دانش علمی بانکداری اسلامی و واقعیت اجرای بانکداری بدون ربا در کشور از دیگر ویژگیهای این اثر است. خلاصه اینکه کتاب حاضر تلاش میکند با رعایت معیارهای علمی، خلا موجود در زمینه آموزش بانکداری اسلامی به مخاطبان را پوشش دهد.
ü با توجه به مخاطب هدف (دانشجویان)، ضرورت و اهمیت موضوع را چگونه بیان میکنید؟
بانکداری اسلامی و یا بانکداری بدون ربا، شیوهای از بانکداری است که تلاش میکند در کنار معیارهایی چون کسب سود و حداکثرسازی منافع ذینفعان، به معیارهای دیگری مانند رعایت تعالیم شرع و اخلاق اسلامی پایبند باشد. از منظر تاریخی، دانش بانکداری و مالی اسلامی که مبانی نظری آن بیشتر در نیمه اول قرن بیستم بر اساس آثار و اندیشههای متفکرانی چون ابوالاعلی مودودی و نجات الله صدیقی از هند، سید قطب از مصر و شهید صدر و شهید مطهری از ایران توسعه یافته بود، در اوایل نیمه دوم قرن بیستم با تشکیل برخی موسسات خرد اسلامی در کشورهای مسلمان، وارد حوزه اجرا گردید. این روند ادامه داشت تا اینکه اولین بانک منسجم اسلامی در سال ۱۹۷۵ در جده تشکیل شد و از آن زمان به بعد بانکهای اسلامی مختلف در کشورهای گوناگون تشکیل گردیدند.در این بین جایگاه جمهوری اسلامی ایران در توسعه بانکداری اسلامی چه به لحاظ نظری و چه عملی بسیار برجسته است. به لحاظ نظری، وجود متفکران شیعی مانند شهید صدر در زمره بنیانگذاران بانکداری اسلامی و به لحاظ عملی، تصویب قانون عملیات بانکی بدون ربا در سال ۱۳۶۲ (بسیار زودتر از بسیاری از سایر کشورهای اسلامی)، هر فرد منصفی را به این نتیجه میرساند که ایران از کشورهای پیشرو در توسعه بانکداری اسلامی بوده است.
از طرف دیگر، اجرای صحیح و علمی بانکداری بدون ربا در نظام بانکی کشور، نیازمند آشنایی عموم مردم جامعه، به ویژه خبرگان دانشگاهی و حوزوی، با ادبیات علمی بانکداری اسلامی و همچنین تجربه اجرای قانون عملیات بانکی بدون ربا در سه دهه اخیر در کشور است. اما متاسفانه در حال حاضر اکثر تحقیقات تدوین شده در حوزه بانکداری اسلامی در سطح تخصصی قرار دارند و این خود درک مطالب اساسی را برای خوانندگان غیر متخصص (دانشجویان، اساتید و حوزویانی که حوزه کاری آنها اقتصاد و بانکداری اسلامی نبوده، اما علاقهمند به آشنایی با این مباحث هستند) مشکل میکند. اهمیت مساله زمانی بیشتر خود را نشان میدهد که توجه شود از یک سو همه مردم به جهت ارتباط با بانکها، نیاز به آشنایی با مباحث بانکی دارند و از سوی دیگر، با توجه به جدید بودن بسیاری از مباحث بانکداری اسلامی، خوانندگان غیرمتخصص از مطالعه آثار علمی در حوزه بانکداری اسلامی دوری میگزینند. بر این اساس، ضروری مینمود در کنار تحقیقات علمی- تخصصی، کتابی با رویکرد ترویجی به تبیین اصول و مبانی و کارکردهای بانکداری بدون ربا بپردازد.
ü رویکرد مولفان را در این اثر تشریح کنید.
رویکرد اصلی مولفان در این اثر، ساده کردن مفاهیم تخصصی و فنی دانش بانکداری و مالی اسلامی برای مخاطبان عام و غیرتخصصی بوده است. به نحوی که اثر مذکور بتواند توسط تمامی علاقهمندان به مباحث بانکداری و مالی اسلامی مورد استفاده واقع شود.
ü ویژگی شاخص و مزیتهای نسبی این اثر را چگونه ارزیابی می کنید؟
در این اثر برای اولین بار چکیدهای از مهمترین مباحث بانکداری و مالی اسلامی به زبانی ساده، برای مخاطبینی که در رشتههایی غیر از اقتصاد و مدیریت مالی تحصیل کردهاند، گردآوری شده است.
ü به عنوان آخرین سوال با توجه به مزیتهای موجود یاد شده، گمانهزنی و پیشبینی اجمالی تان از میزان استقبال مخاطبان عام این کتاب و مخاطب خاص مرکز پژوهشهای جوان (جوانان فرهیخته) چیست؟
انتظار میرود به لطف الهی، اثر حاضر مورد استقبال خوب مخاطبان خاص مرکز پژوهشهای جوان (جوانان فرهیخته) واقع شود. علاوه بر این، انتظار میرود مخاطبان عام نیز جهت مطالعه این اثر علاقهمندی کافی نشان دهند. البته بسیار ضروری است که مرکز پژوهشهای جوان اقدامات کافی در زمینه معرفی و ارایه این کتاب به جامعه علمی دانشگاهی انجام دهد.