دفتر هشتم از سلسله دفاتر درباره ادبیات داستانی با عنوان “انواع ادبیات کودک محور”

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، انواع ادبیات کودک محور”دفتر هشتم از سلسله کتاب ‌های ارزشمند «دربارة ادبیات داستانی» به قلم استاد محمد رضا سرشار است؛پیش از این هفت جلد از این مجموعه به نام‌ های «نقد ادبی؛ کارکردها، آفات»، «انواع نقد ادبی» و «پیشینه، نقش و اهمیت داستان در زندگی انسان»، «مبانی ادبیات کودکان و نوجوانان»، «سلّول بنیادین داستان»، «داستانها و افسانه‌ های تاریخی مذهبی برای کودکان و نوجوانان» و«راه های علاقه مند کردن کودکان به مطالعه»منتشر شده است. «دربارة ادبیات داستانی» مجموعه ‌ای بالغ بر بیست جلد است که به تفکیک، به مهم‌ ترین و مبنایی‌ ترین مسائل و عناصر مربوط به سه شاخة «ادبیات داستانی»، «ادبیات کودکان و نوجوانان» و «نقد ادبی» می ‌پردازد.

این آثار، در عین کوچکی، با مد نظر قرار دادن همة جنبه‌ های مهم و مورد لزومِ مباحث مطروحه، بر آن است که عمق و جامعیت موضوع را حفظ کند. در نتیجه فرهیختگان عرصه ‌های مورد اشاره – اعم از مدرسان، منتقدان ادبی و نویسندگان – نیز می توانند مخاطبان آن باشند. همچنین بیان ساده و روان و همه‌ فهم مسائل، این مجموعه را قابل استفادة علاقمندان به ادبیات، ادب‌ جویان و دانشجویان رشتة ادبیات می ‌سازد. بی ‌پیرایگی مطالب، خودداری از ورود به بحث ‌های حاشیه‌ ای و  همچنین تفکیک مطالب در قالب کتاب‌ های جداگانه، سبب کوچکی و کم ‌حجمی مجلدهای این مجموعه شده است، که این امر به نوبة خود می‌ تواند مطلوب خوانندگانی باشد که فرصت، حوصله یا امکان مالی کمتری برای مطالعه یا خرید آثار حجیم و سنگین دارند و در ضمن، برای این افراد آزادی انتخابِ بیشتری فراهم آورد. تفاوت دیگر این مجموعه با مجموعه ‌هایِ به ظاهر مشابه داشتن جنبة تحلیلی و انتقادی است. این کتاب‌ های کوچک  می توانند به سهم خود،‌ نقشی مؤثر در شکل ‌گیری و پیشبرد ادبیات متعهدِ پیشروِ بومی در کشور ایفاد کنند.

 در کتاب «انواع ادبیات کودک محور» این رویکرد وجود دارد که هر داستان، شعر، نمایشنامه یا فیلمی را که در آن، کودک و نوجوان یا کودکان یا نوجوانانی، نقش اصلی را دارند و به طور کلی، «موضوع» آن، حول زندگی کودکان و نوجوانان دور می‌ زند، نمی‌ توان ادبیات «خاص کودکان» تلقی کرد.

کتاب “انواع ادبیات کودک محور” از شش گفتار به شرح زیر تشکیل شده است:

گفتار اول: ادبیات درباره کودکان

گفتار دوم: ادبیات خطاب به کودکان

گفتار سوم: ادبیات کودکانه نما

گفتار چهارم: ادبیات برای کودکان

گفتار پنجم: ادبیات کودکان و نوجوانان دورة گذار

گفتار ششم: ادبیات با حضور فرعی و حاشیه‌ای کودکان و نوجوانان

 استاد سرشار در بخشی از کتاب خود می نویسد:

«داستانهایی که «برای کودکان» نوشته می‌شوند، معمولاً همیشه طابق النعل بالنعل، مبین اعمال و رفتارهای خاص کودک در سنین خاص نیستند. بلکه نویسنده، اگر چه از زندگی خود کودکان برای نوشتن داستانش بهره می‌گیرد، اما با دخل و تصرف‌های ظریف و هنرمندانه در واقعیات، به اثرش «جهت» می‌دهد؛و آن را در مسیر تربیتی ـ آموزشی‌ای که بدان معتقد است، می‌اندازد. در چنین نوشته‌هایی، نویسنده خود را آن قدر کوچک می‌کند، که به دنیای کودک دست می‌یابد و مسائل را از دید او مطرح می‌کند…»

 

 گفتنی است کتاب”انواع ادبیات کودک محور” اثر استاد محمدرضا سرشار، با قیمت ۹۸۰۰ تومان توسط انتشارات کانون اندیشه جوان، منتشر و در دسترس مخاطبان قرار گرفته است.

علاقمندان جهت کسب اطلاعات تکمیلی و تهیه کتاب می توانند به نشانی  www.poiict.irمراجعه کنند.