به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، همه ساله مصادف با روز جهانی فلسفه، پژوهشگاه اقدام به برگزاری همایشی ملی ذیل موضوعات گوناگون فلسفه مضاف می نماید. آبان ماه سال جاری همایش ملی فلسفه کلام از سوی گروه کلام با همکاری نهادهای علمی کشور در قم و برخی مراکز استان ها برگزار می شود. در آستانه برگزاری این همایش، ابعاد گوناگون آن در گفتگو با حجتالاسلام دکتر محمد عربصالحی رییس پژوهشکده حکمت و دینپژوهی و عضو شورای علمی این همایش مورد بررسی قرار گرفت.
دکتر محمد عربصالحی در ابتدای سخنانش بیان داشت: از مهمترین حوزههای پژوهشی، مساله فلسفههای مضاف، چیستی، ماهیت، امکان و ضرورت و مسائل حوزه های مختلف فلسفههای مضاف به علوم و امور حقیقی و اعتباری است. وظیفه پاسخگویی به بسیاری از شبهات در حوزه دین و معارف دینی بر عهده فلسفه مضاف به هر علم یا امر است. پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، به حق پرچم دار و پایهگذار و پیشتاز تحقیق در این حوزه است و تاکنون بیش از ۴۰۰ اثر اعم از کتاب و مقاله در این حوزه تولید کرده است.
وی افزود: از جمله فعالیتهای علمی در این زمینه که مورد تاکید ریاست معزز پژوهشگاه حضرت آیتالله علیاکبر رشاد قرار دارد برگزاری همایشهای مختلف در سطح ملی ذیل موضوع فلسفه مضاف در روز جهانی فلسفه است که در این زمینه میتوان از همایشهایی همچون فلسفه هنر، فلسفه اصول، فلسفه اخلاق، فلسفه فقه، فلسفه عرفان و همایش ملی فلسفه مضاف نام برد که تاکنون توسط پژوهشگاه برگزار شده است. آبان ماه سال ۱۳۹۷ نیز مطابق برنامه ریزی پیشین مقرر شده است که همایش ملی فلسفه کلام برگزار گردد.
رییس پژوهشکده حکمت و دینپژوهی همچنین تصریح داشت: بیش از یک سال است شورای علمی همایش ملی فلسفه کلام با حضور اساتید فن و صاحبنظران از مراکز تحقیقاتی مختلف به ریاست آیتالله ربانی گلپایگانی تشکیل و طی جلسات مختلف ابعاد گوناگون همایش تصویب و طی فراخوانی اعلام گردیده است. دبیر علمی همایش استاد محترم حجت الاسلام محمدصفر جبرئیلی هستند و در این مدت همکاری دستگاههای مختلف جذب و مقرر شده است علاوه بر قم در مراکز چند استان از جمله کرمان، تبریز، مشهد و … پیش همایشهایی برگزار گردد.
این عضو شورای علمی همایش فلسفه کلام همچنین گفت: تاکنون بیش از ۳۰ مقاله در حوزههای مختلف از جمله چیستی فلسفه کلام، روش شناسی علم کلام، مبانی علم کلام، رابطه علم کلام و علوم انسانی، رابطه علم کلام و دانش هرمنوتیک و … سفارش داده شده که بعضاً به دبیرخانه همایش ارسال و مورد تایید شورای علمی قرار گرفته و چکیده مقالات زیادی نیز به دبیرخانه همایش رسیده است. در این همایش همچون همایشهای قبلی که در روز جهانی فلسفه برگزار میشود از یکی از شخصیتهای محوری دانش فلسفه کلام تجلیل خواهد شد علاوه بر این ارائه مقالات، میزگرد و سخنرانی شخصیت های علمی از دیگر برنامه های روز همایش خواهد بود.
گفتنی است همایش ملی فلسفه کلام توسط پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و با همکاری برخی دستگاههای علمی کشور، آبان ماه سال جاری با حضور اساتید و صاحبنظران این حوزه در دو شهر قم و تبریز برگزار میشود.