ملک‌زاده: رژیم پولی مبتنی بر دلار روانه زباله‌دان تاریخ خواهد شد

به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع‌رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، حجت‌الاسلام محمد ملک‌زاده عضو هیأت علمی گروه سیاست پژوهشگاه در گفتگو با حوزه، با اشاره به پیش‌بینی کارشناسان مطرح اقتصاد مبنی بر آینده دلار در جهان اظهار داشت: “انزو کالاندرا” از متخصصان دانشگاه کالیفرنیای آمریکا در آخرین یادداشت خود با ارائه تحلیلی مبتنی بر شواهد و مدارک متعدد پیش بینی کرده که در وضعیت کنونی، اقتصاد حاکم بر جهان تمایل به دلارزدایی به دلیل تناقضات داخلی اقتصاد سیاسی نئولیبرال دارد و این مساله امری اجتناب ناپذیر است.

وی افزود: هم اکنون کشورهای جهان سوم و مخالفان سلطه اقتصادی غرب به سمت بنا نهادن شالوده‌های یک رژیم پولی چند قطبی هستند تا سرانجام از سلطه استعماری غرب که ناشی از سلطه دلاربوده است، رها شوند.

عضو هیأت علمی گروه سیاست پژوهشگاه همچنین گفت: گرچه به دلیل فشارهای ناشی از این نماد سلطه استعماری کشورهای مختلف جهان از سال‌ها پیش به فکر رهایی از سلطه دلار افتاده بودند اما با شدت گرفتن تناقضات فراوان اقتصاد سیاسی نئولیبرالیستی به ویژه پس از قدرت گرفتن تیم اقتصادی دولت جدید در کاخ سفید و دخالت یافتن بیش از پیش سیاست در اقتصاد، این روند سرعت بیشتری به خود گرفته است.

وی اضافه کرد: در گذشته تاریخ اقتصاد سیاسی بین المللی شاهد رژیم‌های پولی متعدد بود که هر کدام سهمی از قدرت اقتصادی جهان را در اختیار داشتند اما با توسعه نظام سرمایه‌داری، اقتصاد جهانی به سمت رژیم پولی واحد حرکت کرد تا این که پس از جنگ جهانی دوم موقعیت آمریکا به عنوان قدرت مسلط جهانی تثبیت شد و در این دوره ایالات متحده تنها کشور غربی بود که در طول جنگ جهانی دوم در خاک خود با کشوری نجنگید و در حالی که کشورهای قدرتمند جهانی خسارات فراوانی از جنگ جهانی متحمل شده بودند، آمریکا کمترین خسارات را متحمل گردید.

عضو هیأت علمی گروه سیاست پژوهشگاه همچنین بیان داشت: در نتیجه این کشور موقعیت منحصر به فردی برای کمک به تمام کشورهای دیگر در اروپا به دست آورد و از این رو یکی از موسسان کلیدی صندوق بین المللی پول و بانک جهانی نیز گردید و لذا ایالات متحده با قدرتی برتر از بریتانیای قرن نوزدهم توانست واحد پولی خود –دلار- را به عنوان ارز حاکم در جهان تثبیت نماید.

وی افزود: در این زمان گرچه برخی مخالفت‌ها و رقابت های نه چندان قوی در مقابل دلار به راه افتاد اما به دلیل ضعف اقتصاد جهانی هرگز نتوانست مانع از تثبیت سلطه دلار شود، کما این که زمانی که آمریکا به پشتوانه این ابزار سلطه استعماری به نابودی بی رحمانه ویتنام روی آورد، فشار اقتصادی این جنگ که ۱۴۱ میلیارد دلار هزینه در برداشت دامن اقتصاد جهانی را گرفت.

حجت‌الاسلام و المسلمین ملک‌زاده همچنین گفت: از آن زمان به بعد آمریکا به این امتیاز بسیار بزرگ دست یافت که بتواند دلارهایی را بدون آن که پشتوانه طلا داشته باشند چاپ کند و هزینه‌های تورمی آن را بر دوش اقتصاد جهانی بیندازد، ضمن آن که به مرور این روند موجب یک بحران اعتماد به دلار شد.

وی اضافه کرد: در ادامه به منظور احیای توان استفاده از دلار آمریکا، در توافقی محرمانه با عربستان سعودی ارزش دلار در برابری با بشکه‌های نفتی تثبیت شد که عربستان تولید می‌کرد و از این طریق آمریکا بازار جهانی نفت را نیز کنترل می‌کرد. این توافق با سعودی‌ها که نفت خود را انحصاراً با دلار آمریکا باید قیمت‌گذاری کنند، به خلق دلارهای نفتی انجامید و لذا با پیوند زدن دلار آمریکا با نفت خاورمیانه، آمریکا به شکل موثرتری تقاضای بالا برای دلار را تضمین نمود.

عضو هیأت علمی گروه سیاست پژوهشگاه همچنین ابراز داشت: اکنون جهانیان به این واقعیت دست یافته‌اند که تاکنون سلطه بی‌رحمانه رژیم پولی دلار آمریکا بر جهان، جان میلیون‌ها نفر را به نفع حفظ این سلطه گرفته و تلاش‌هایی که امروزه برای دلارزدایی از سوی کشورهای مختلف انجام می‌شود و روز به روز بر تعداد این کشورها نیز افزوده می‌شود، نشان از متزلزل شدن پایه‌های این الگوی تاریخی سرکوبگرانه دارد که سیاست‌گذاری پولی جهان را به عنوان ابزاری برای تداوم سلطه استعمار قرار می‌دهد.

وی در خاتمه خاطرنشان کرد: روند ناگزیر کنونی نویدبخش حرکت به سمت ایجاد یک رژیم پولی عادلانه‌تر و برابرتر در جهان است که به تعبیر اقتصاددانان جهان، سیستم‌های سرکوب گرانه مبتنی بر دلار را روانه زباله دان تاریخ خواهد کرد.