همایش ملی المیزان و علوم انسانی اسلامی برگزار شد

به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع‌رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، همایش ملی “المیزان و علوم انسانی اسلامی” به مناسبت پاسداشت مجاهدت های علامه فرزانه آیت الله طباطبایی چهارشنبه ۲۳ ابان ماه جاری با حضور علما و شخصیت های برجسته حوزوی با مشارکت انجمن علمی تحول علوم انسانی در دارالقرآن علامه طباطبایی برگزار شد.

در این مراسم آیت الله مرتضی مقتدایی نائب رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری دبیر شورای عالی حوزه های علمیه، آیت الله سید مجتبی حسینی نماینده ولی فقیه در عراق، حجت الاسلام والمسلمین سید محمد واعظ موسوی رییس انجمن ارتباطات و تبلیغ حوزه علمیه قم و نمایندگان بیوت مراجع تقلید حضور داشتند.

بر اساس این گزارش، در ابتدای برنامه مرتضی نجفی قدسی مدیر دارالقرآن علامه طباطبایی با گرامیداشت یاد و خاطره این عالم مجاهد، فعالیت های علامه طباطبایی را مایه آبرو برای حوزه های علمیه و امت اسلامی دانست.

وی همچنین با اشاره به اهتمام مرحوم علامه طباطبایی به انس با قرآن و فعالیت ویژه در جهت تفسیر قرآن کریم، تأکید کرد که فعالیت های دارالقرآن علامه طباطبایی در راستای بزرگداشت یاد و خاطره مرحوم علامه و تقویت تفسیر و علوم قرآنی در حوزه های علمیه است.

سپس حجت الاسلام محمدعلی اسدی نسب دبیر علمی همایش ملی “المیزان و علوم انسانی اسلامی” با بیان این که قرآن کریم ظرفیت نامحدودی برای نظام سازی در علوم انسانی خواهد داشت، اظهار داشت: تربیت های جامعه اسلامی باید مبتنی بر قرآن کریم باشد و نمی توانیم اجازه دهیم که غربی ها نفوذ کرده و بر اساس ارزش های خود فرزندان ما را تربیت کنند.

وی افزود: مبانی که در علوم انسان غربی وجود دارد معارض با ارزش های اسلامی است که آن را باید اصلاح کرده و اسلامی سازی کنیم، باید ظرفیت های قرآن را کشف کنیم و یکی از تفاسیری که جامعیت دارد المیزان است که برای هر عرصه ای از علوم انسانی ارزشی می تواند راهگشا باشد و همایش بر اساس المیزان بنا نهاده شده است.

حجت الاسلام اسدی نسب ابراز داشت: مقالات زیادی به دبیرخانه همایش واصل شد و در این عرصه تخصصی حوزه جهشی پیدا کرده و افرادی که می توانند قلم بزنند بسیار هستند، در ارزیابی ها ۳۲ مقاله پذیرفته شد که در ۵ بخش تقسیم و در ۲ جلد منتشر شد.

سپس حجج اسلام قاسم ترخان مدیر گروه تخصصی علوم انسانی قرآنی علمی پژوهشگاه و ابوالفضل ساجدی مدیر قطب علمی فلسفه دین پژوهشگاه به ارائه سخنان خود با موضوع “فطرت از نگاه علامه طباطبایی و برآیند آن در علوم انسانی” و “اعتباریات و علوم انسانی از منظر علامه” پرداختند.

همچنین در ادامه آیت الله علی اکبر رشاد رییس و موسس پژوهشگاه به ایراد سخن پرداخت و با تجلیل از خدمات فراوان علامه طباطبایی به حوزه های علمیه و جامعه تأکید کرد که علامه طباطبایی آبروی حوزه و تشیع شد و شاید اگر حوزه امثال این اعاظم را نمی داشت شرمسار توقعات بود.

وی در ادامه سخنان خود با اشاره به نسبت فقه و علوم انسانی گفت: علوم انسانی امروزی فقه دوره مدرتیته است و فقه نیز علوم انسانی قدسی به شمار می رود که رقابت سنگین و جدی میان فقه و علوم انسانی در جریان است و البته منظور از علوم انسانی، علوم انسانی سکولار است.

رییس شورای سیاست‌گذاری حوزه علمیه استان تهران تصریح کرد: انقلاب اسلامی به وسیله فقه صورت گرفت و یک فقیه رهبری آن را برعهده داشته و دارد، انقلاب اسلامی انقلابی علیه مدرنیته بود که بساط مدرنتیه را در هم ریخت و نهضتی علیه دانش ها و سلوک های سکولار بود.

در پایان مراسم نیز حضرت آیت الله جوادی آملی مفسر برجسته قرآن کریم با گرامیداشت یاد و خاطره مرحوم علامه طباطبایی اظهار داشت: به اصرار مرحوم علامه طباطبایی در المیزان قرآن کتابی است که هم اکنون با ما حرف می زند یعنی این تجلی خدا فوق زمان و زمین است و ماضی و حال و شرقی و غربی ندارد.

وی با اشاره به مقام والای خون شهدا و قلم علما ادامه داد: خون شهید کشور را طیب و طاهر می کند اما وقتی مرکب عالم به جوش آمد خون شهید ساکت می شود و مداد علما به فرموده روایات برتر از خون شهدا است؛ بنابراین بیانات و اعلامیه های امام، المیزان و بیانات علما مرکبی شهید پرور و شهادت ساز است اگر کشور را خون شهید پاک‌می کند حوزه باید عرضه داشته باشد که نظام را پاک کند.

گفتنی است، کتاب مجموعه مقالات همایش ملی المیزان و علوم انسانی اسلامی با حضور علمای حاضر در جلسه رونمایی شد.