کتاب نقد؛ نگاهی نقادانه به گفتمان تحول در حوزه علوم انسانی

به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع‌رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، فصلنامۀ کتاب نقد از مجموعه فصلنامه‌های پژوهشگاه می‌باشد که سعی دارد عرصه‌ای باشد برای تضارب آراء و ارائه نقد و ارزیابی نظرات و عقاید گونا‌گون در حوزه فلسفه، دین‌پژوهی و مباحث نظری فرهنگ، سیاست، فقه و حقوق و سایر ساحات اندیشه و فکر باتوجه و تاکید بر استفاده کارآمد از ادبیات نقد و بهره‌گیری از نظرات و تأملات محققان حوزه و دانشگاه، جهت پاسخگویی به سؤالات و شبهات موجود در فضای فکری ایران معاصر.

همزمان با انتشار شماره ۷۶ فصلنامه انتقادی نظری کتاب نقد با عنوان “نظریه حضرت آیت‌الله مصباح یزدی در قلمرو ماهیت علم دینی”، بر آن شدیم تا ضمن گفتگو با جناب آقای سیدمهدی حسینی مدیر اجرایی فصلنامه از روند اجرایی و محتوایی این مجموعه با خبر شویم.

  • با سلام خواهشمند است درباره رویکرد فصلنامه کتاب نقد توضیحاتی ارائه بفرمایید.

فصلنامه کتاب نقد که در سومین دهه حیات خود قرار دارد، با بهره‌ ‎گیری از گفتمان تحول در ساحت علوم انسانی و بر اساس نیاز جامعه علمی دانشگاهی و حوزوی و با توجه به اینکه بیش از یک دهه است اهمیت و ضرورت تحول در آن مورد تأکید مقام معظم رهبری می‌­باشد، رویکرد جدیدی را آغاز نموده است و برای تحقق هرچه بهتر این هدف در گام نخست رویکردهای اصلی و اثرگذار قلمرو علم دینی و علوم انسانی را در ترازوی نقد گذاشته است.

این رویکرد ابتدا در شماره‎های ۶۹، ۷۰ و ۷۱ به اندیشه ‎های استاد علامه جوادی آملی که یکی از سرآمدان این عرصه هستند، اختصاص یافت و به توفیق الهی مورد استقبال علاقه‌‏مندان این حوزه قرار گرفت.

  • آیا در مورد افکار و اندیشه شخصیت­‌های دانشگاهی هم کتاب نقد اثری در این حوزه منتشر کرده است؟

بله بر اساس رویکرد نقادانه فصلنامه کتاب نقد و با ملاک‏ قراردادن اسلامیت علم، به بررسی و نقد آرای دو شخصیت علمی و صاحب نظر در این حوزه یعنی آقای دکتر مهدی گلشنی و آقای دکتر خسرو باقری در شماره ‎های ۷۲-۷۳ پرداخته شد و مقالات خوبی در این زمینه منتشر گردید.

همچنین بر اساس پیدایش شبهاتی که از ناحیه آقای محمد مجتهد شبستری در مجامع علمی به وجود آمد، کتاب نقد بر خود فرض دانست در محیطی نقادانه به موضوعات مطرح‏‌شده ورود کند و در شماره‎ های ۷۴-۷۵ به نقد اندیشه‎ های ایشان بپردازد.

  • آیا در بحث نظریه علم دینی شماره‎ های دیگری اختصاص یافته است؟

بله تلاش و مأموریت کتاب نقد در این حوزه که هنوز در ابتدای راه هستیم، به همین جا بسنده نشده است و در شماره اخیر (۷۶) که در تیرماه ۹۹ منتشر گردیده است، با موضوع «نظریه حضرت آیت‌‏الله مصباح یزدی در قلمرو ماهیت علم دینی» مقالات متعددی به دست ما رسید که در این میان شش مقاله پذیرفته شد و در دسترس علاقه ‎مندان قرار گرفت.

  • موضوع شماره بعدی در این حوزه چیست؟

این مژده به مخاطبان عزیز کتاب نقد داده می‏ شود که در شماره بعدی (۷۷-۷۸) علم دینی و روش اکتشاف آن از آثار و آرای شهید مطهری بررسی گردیده است که- ان‎شاالله- در هفته‏‌های آتی منتشر خواهد شد.