توصیه‌‎هایی برای کاهش تبعات اقتصادی کرونا

استاد موسویان: از همه مردم تقاضا می‎شود برای کاهش تبعات اقتصادی کرونا، اگر طلبکار هستند به فرد بدهکار مهلت دهند، اگر فروشنده کالایی هستند، سود کم ببرند و و حتی اگر لازم بود از سود حلال خود هم صرف‌نظر کنند. اگر هم صاحب‎خانه یا مغازه هستند می‎توانند با مستأجران خوش‌رفتاری داشته باشند.

به گزارش اداره روابط عمومی و اطلاع‌رسانی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، طی هفته‌های اخیر با شیوع ویروس کرونا، علاوه بر آسیب‌های حوزه بهداشت و درمان، مشکلاتی نیز برای اقتصاد اقتصاد کشور پدید آمده است؛ به ویژه فعالیت برخی واحدهای تولیدی کاهش پیدا کرده و بسیاری دیگر از واحدهای اقتصادی به حالت نیمه تعطیل درآمده‎اند. خبرگزاری ایکنا برای بررسی بیشتر لوازم کاهش آسیب‌های اقتصادی ناشی از شیوع کرونا با حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر سیدعباس موسویان، عضو هیأت علمی گروه اقتصاد اسلامی پژوهشگاه به گفت‎وگو پرداخت.

حجت‌الاسلام موسویان در ابتدای سخنان خود گفت: امیدوارم خداوند، همانگونه که در دعای تحویل سال هم آمده است سال جدید را به بهترین وجه رقم بزند و حال همه ما را به احسن حال تبدیل کند. امسال متفاوت از سال‌های دیگر است و همه جهان و از جمله ایران گرفتار این بیماری شده و برخی از عزیزان خود را از دست داده‌ایم که برای آنها طلب مغفرت و برای بازماندگان طلب صحت و تندرستی داریم.

تقدیر از کادر درمانی کشور

موسویان ضمن تقدیر از کادر درمانی کشور بیان کرد: ابتدا از کادر درمانی، پزشکان و پرستاران و همه کسانی‎که به شکل مستقیم و غیرمستقیم مشغول مجاهدت و تلاش هستند و جان خود را برای سلامت و عافیت مردم ایران به خطر می‌اندازند تشکر می‌کنیم که به رنگ خدایی در حال تلاش هستند.

عضو هیأت علمی گروه اقتصاد اسلامی پژوهشگاه گفت: نکته دیگر این است که از همه مردم درخواست می‎شود نکات بهداشتی و توصیه‌های پزشکان را رعایت کنند چراکه رعایت این توصیه‌ها واجب و از مسلمات دین مبین اسلام است. حتی مهم‌ترین واجبات الهی هم وقتی به مرحله ضرر برسد حکم آن عوض می‌شود.

در چنین مواقعی باید به همدیگر کمک کرده و گرفتاری‌های یکدیگر را رفع کنیم؛ به ویژه اینکه این بیماری یک رویکرد اقتصادی هم دارد، گرفتاری‌های مختلف شغلی به وجود آورده است، برخی از افراد شغل خود را از دست داده یا برخی به علت بدهکاری خود دچار مشکلاتی شده‎اند

 

موسویان اضافه کرد: روزه‌ای که یکی از احکام واجب الهی است، وقتی ضرری شود خداوند حکم آن را عوض می‌کند و حتی گاهی ممکن است گرفتن روزه برای برخی اشخاص حرام شود. بر این اساس از مردم درخواست دارم حتماً توصیه‌های بهداشتی را رعایت کنند و امیدواریم با رعایت این توصیه‌ها، این بیماری و گرفتاری به صورت کلی از بین برود.

 

مردم توصیه‌های بهداشتی را رعایت کنند

عضو شورای فقهی بانک مرکزی یادآور شد: نکته دیگری که لازم است اشاره کنم این است که ما خداوند متعال را به عنوان مسبب‌الاسباب می‌شناسیم و بالاترین سبب‌ها دست خداوند است و اگرچه طبق تقدیر الهی اگر کسی رعایت بهداشت را نکند مریض می‎شود و اگر رعایت کند مریض نخواهد شد یا اگر داروی خود را مصرف کند عافیت پیدا خواهد کرد اما سبب‌های بالاتر هم دست خداست.

وی تصریح کرد: به عنوان یک مثال ساده می‎توان اشاره کرد وقتی شهرها آلوده است اگر کسی از خانه بیرون بیاید مریض می‎شود اما از سوی دیگر خداوند اسباب‌های بالاتری همانند باد و باران دارد که همه این آلودگی‌ها را از بین می‌برد. خداوند در این شرایط هم می‎تواند گرفتاری‌ها را برطرف کند. بر این اساس از خداوند متعال و اولیای الهی و ائمه اطهار(ع) می‎خواهیم در سال جدید با رحم و شفقتی که برای همه مردم دارند و خواهند داشت همه گرفتاری‌ها را برطرف کنند.

گرفتاری‌های شغلی ناشی از شیوع کرونا

عضو هیأت علمی گروه اقتصاد اسلامی پژوهشگاه بیان کرد: نکته چهارم توصیه‌های بنده به مردم است. در چنین مواقعی باید به همدیگر کمک کرده و گرفتاری‌های یکدیگر را رفع کنیم؛ به ویژه اینکه این بیماری یک رویکرد اقتصادی هم دارد، گرفتاری‌های مختلف شغلی به وجود آورده است، برخی از افراد شغل خود را از دست داده یا برخی به علت بدهکاری خود دچار مشکلاتی شده‎اند.

موسویان افزود: از همه مردم تقاضا می‎شود اگر طلبکار هستند به فرد بدهکار مهلت دهند، اگر فروشنده کالایی هستند با سود کم و در حد کفاف زندگی و آنچه در روایات توصیه شده، سود ببرند و و حتی اگر لازم بود از سود حلال خود هم صرفنظر کنند. اگر هم صاحب‎خانه یا مغازه هستند می‎توانند با مستأجران خود خوش‌رفتاری داشته باشند.

لزوم چاره‌اندیشی برای افرادی که شغل خود را از دست داده‎اند

عضو هیأت علمی گروه اقتصاد اسلامی پژوهشگاه تأکید کرد: واقعاً پویش‌هایی که مطرح شده بسیار امیدوار کننده است. چنین اقداماتی، رحمت خداوند را به جوش می‎آورد و باعث می‎شود که خداوند با عنایت به مردم نگاه کند. از مسئولان هم انتظار می‎رود هوای مردم را در چنین شرایطی داشته باشند و با تدابیر و تهیه وسایل رفاهی مناسب، به ویژه برای کسانی‌که شغل خود را در این شرایط از دست می‎دهند فرصت‌های مناسبی فراهم کنند که این بیماری، آنها را بیش از این عذاب ندهد.

حجت‌الاسلام موسویان در پایان بیان کرد: مقام معظم رهبری تعبیری دارند که می‎فرمایند «کاری کنیم که در شرایط بیماری، خانواده بیمار، فقط درد بیماری را بکشند و مسائل حاشیه‎ای برای آنها مطرح نباشد». لذا از مردم و مسئولان انتظار می‎رود که با کمک یکدیگر کاری کنیم مردمی که آفات این بیماری دامن‌گیر آنها شده است بیش از این رنج نبرند. چنین اقداماتی وسیله رحمت و شفقت خداوند را فراهم می‎آورد چراکه خداوند رحمت خود را شامل حال جامعه‎ای می‌کند که باید یکدیگر، انس، محبت و مهربانی دارند.