نظام جامع حوزه‌های علمیه تهران تدوین می‌شود؛ ساخت ۵ مدرسه جامع

به گزارش خبرنگار مهر، آیت‌الله علی‌اکبر رشاد امروز در نشست خبری که به مناسبت آغاز سال تحصیلی در حوزه‌های علمیه برگزار شد، با اشاره به سابقه‌ی حوزه‌های علمیه‌ی استان تهران، گفت: حوزه‌های علمیه‌ی تهران یکی از قدیمی‌ترین و کهن‌ترین حوزه‌های علمیه‌ی شیعه تلقی می‌شوند و علمای بسیاری در این حوزه به ویژه حوزه‌های شهرری زندگی می‌کردند و مجموعه‌ی‌ این حوزه‌های علمیه همواره به عنوان یکی از حوزه‌های مطرح شیعیان محسوب می‌شد.

 

وی افزود: حوزه‌های علمیه‌ی تهران در حوادث و وقایع مهم کشور همیشه تأثیرگذار و مهم بودند، اما در دوران رضاخان به دلیل فشارها و محدودیت‌هایی که ایجاد شد، حوزه‌های علمیه‌ی تهران و استان قم دچار محدودیت و کاهش فعالیت شدند. با حضور آیت‌الله بروجردی بار دیگر حوزه‌های علمیه به فعالیت‌های گذشته خود بازگشتند و به دلیل اقدامات ایشان حوزه‌ی علمیه‌ی قم به عنوان مرکز و مرجع حوزه‌های علمیه مطرح شد.

 

آمار حوزه و مدارس علمیه‌ی استان تهران

 

رئیس شورای حوزه‌های علمیه‌ی تهران ادامه داد: در حال حاضر در استان تهران ۱۳۰حوزه‌ی مستقل و مدرسه‌ی علمیه‌ی خواهران و برادران فعال هستند که از این تعداد ۶۵مدرسه به برادران و ۶۵مدرسه به خواهران اختصاص دارد؛ در صورتی که پیش از پیروزی انقلاب تنها یک مدرسه برای تحصیل خواهران طلاب وجود داشت.

آیت‌الله رشاد گفت: مجموعاً ۱۴کرسی درس خارج فقه با حضور ۱۷۰۰نفر در استان تهران وجود دارد و در حال حاضر ۱۰مرکز و مؤسسه برای تدریس رشته‌های تخصصی درخواست مجوز کرده‌اند که ۵مرکز شامل رشته‌های فلسفه، تفسیر، کلام، حقوق و اخلاق اکنون دایر شده‌اند و پنج مرکز دیگر در شرف تأسیس است. در حال حاضر ۲مؤسسه و ۳مرکز تخصصی داریم.

 

حوزه‌های تهران قابل رقابت با حوزه‌های مشهد، خوزستان، اصفهان و شیراز

 

وی حوزه‌های علمیه‌ی استان تهران را قابل رقابت با حوزه‌های علمیه‌ی دیگر استان‌ها دانست و گفت: حوزه‌ها و مدارس علمیه‌ی تهران بعد از استان قم با حوزه‌های علمیه‌ی مشهد، خوزستان، اصفهان و شیراز قابل مقایسه و رقابت هستند و امروز حوزه‌های علمیه‌ی تهران با رونق‌تر و قوی‌تر از بسیاری از مدارس و حوزه‌های علمیه فعالیت می‌کنند.

 

ورود ۲هزار و ۵۰۰طلبه به حوزه‌های علمیه‌ی تهران

 

رئیس شورای حوزه‌های علمیه‌ی استان تهران ادامه داد: در سال جاری حوزه‌های علمیه‌ی تهران در پذیرش طلاب، رتبه‌ی اول را دارند و در سال تحصیلی جاری ۵۰۰۰نفر داوطلب حضور در حوزه‌های علمیه‌ی بودند که پس از برگزاری آزمون و مصاحبه، از این تعداد ۲۵۰۰نفر موفق به ورود به حوزه‌های علمیه در پایه یک شدند.

نظام جامع حوزه‌های علمیه‌ی تهران تدوین می‌شود.

 

آیت‌الله رشاد با اشاره به اجرای طرح‌های تحول‌گرا در حوزه‌های علمیه تهران گفت: نظام جامع حوزه‌های علمیه‌ی تهران در حال تهیه و تدوین است و شامل نظام‌نامه‌هایی در حوزه‌های آموزش، پژوهش، تحصیل و تدریس و اساتید می‌شود. این نظام جزء اولین نظام‌نامه‌های حوزه‌های علمیه‌ی تهران محسوب می‌شود.

 

وی با اشاره به شاخص‌های مهم این نظام‌نامه گفت: در این نظام‌نامه، آموزش پرورش معال و استعدادمحور مورد تأکید قرار گرفته که این موضوع برخلاف سیستم آموزش دانشگاهی، یعنی حافظه‌محوری است. هدف از این نظام‌نامه، ایجاد یک شیوه‌ی صحیح و منسجم برای کشف و پرورش استعداد طلاب در زمینه‌های مختلف است. همچنین برنامه‌ی پژوهش تحصیلی برای طلاب در نظر گرفته شده که طلاب پس از قبولی در هر مقطع، پایان‌نامه‌ای را تهیه و از آن دفاع کنند.

 

رئیس شورای حوزه‌های علمیه‌ی تهران با اشاره به ویژه‌برنامه‌ی آغاز سال تحصیلی جدید در حوزه‌های علمیه گفت: برنامه آغاز سال تحصیلی جدید در روز ۲۹شهریور ماه از ساعت ۸تا ۱۲با حضور آیت‌الله جوادی آملی در مصلی حضرت عبدالعظیم(ع) برگزار می‌شود. البته این برنامه برای آغاز رسمی سال تحصیلی است؛ چراکه طلاب حوزه‌های علمیه از اوایل شهریورماه در حوزه‌های علمیه خود تحصیل را شروع کرده‌اند.

 

آیت‌الله رشاد با اشاره به میهمانان ویژه‌برنامه‌ی آغاز سال تحصیلی جدید حوزه‌های علمیه گفت: همه‌ی علما، روحانیون، ائمه‌ی جماعات، مدیران مدارس، مدرسان حوزه‌ها و مدارس علمیه، مسئولان فرهنگی، اجتماعی و سیاسی، نمایندگان مجلس و اعضای مجلس خبرگان برای حضور در این مراسم دعوت شده‌اند.

وی با اشاره به افزایش پذیرش طلبه در سال جدید گفت: ۲۵۰۰نفر از مجموع ۵۰۰۰داوطلبی که ثبت‌نام کرده‌ بودند، پذیرش شده‌اند که این تعداد ۱۱درصد طلاب کل کشور را تشکیل می‌دهد و در سال جاری ۲۱درصد نسبت به سال گذشته برای پذیرش دانشجو در تهران شاهد افزایش بوده‌ایم. البته این تعداد یک‌دهم نیازهایی است که جامعه و مردم استان تهران در حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی دارند و برای پاسخگویی به این نیازها نیازمند ۳۰۰هزار طلبه هستیم.

 

رئیس شورای حوزه‌های علمیه‌ی تهران با بیان اینکه ظرفیت حوزه‌ها و مدارس علمیه‌ی تهران و امکانات آنها بسیار محدود است، گفت: در حال حاضر امکانات آموزشی مانند کتابخانه، سالن مطالعه و کلاس‌های درس در حوزه‌های علمیه‌ی تهران با محدودیت زیادی مواجه است و مساحت مدارس علمیه‌ی تهران کمتر از یک دانشگاه درجه سه تهران است.

 

آیت‌الله رشاد با اشاره به برنامه‌های شورای حوزه‌های علمیه‌ی تهران برای ساخت مدارس جدید، گفت: ما نیاز داریم چند مدرسه‌ی علمیه‌ی بزرگ در تهران بسازیم.

 

وی با اشاره به درآمد پایین طلاب گفت: یک طلبه اگر تمام شهریه‌ی مراجع را دریافت کند، این مبلغ ۱۵۰هزار تومان می‌شود.

 

وی افزود: طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده، قصد داریم ۵مدرسه‌ی جامع در استان تهران بسازیم، البته این موضوع نیازمند تأمین بودجه‌های لازم و زمین‌های مورد نیاز است. یک مدرسه در منطقه‌ی ۱۲، مرکز تهران و ۴مدرسه در ۴حاشیه‌ی تهران شامل مناطق ۲۲، ۲۰، ۱۹و ۱۸قرار دارد.