حجت الاسلام خسرو پناه: برای شناخت افکار رهبری از روش منظومه‌ای استفاده کرده‌ام

به گزارش اداره روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری مهر با اشاره به این که روش‌های مختلفی برای شناخت اندیشه یک متفکر وجود دارد، بیان کرد: یکی از شیوه‌ها، بررسی سیر تاریخی سخنان یک اندیشمند است. برای مثال گفتار امام خمینی(ره) را از سال ۱۳۴۲تا آخرین روز حیاتشان گردآوری و در یک سیر تاریخی بررسی کرده‌اند. قرار است با مجموعه سخنان مقام معظم رهبری هم چنین کنند.

به گفته رییس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه، روش دیگری هم برای شناخت طرز تفکر اندیشمندان و شخصیت‌های برجسته وجود دارد و آن انجام پژوهش‌های موضوع محور است. به این معنی که موضوعات مختلفی چون فرهنگ، سیاست و اقتصاد را مشخص کنیم و ببینیم فرد مورد نظر درباره هر موضوع، چه گفته و چگونه اندیشیده است.

حجت الاسلام خسروپناه، به این که در کتاب “منظومه فکری آیت‌الله خامنه‌ای”از روش منظومه‌ای برای شناخت مقام معظم رهبری بهره برده، اشاره و بیان کرد: من در این کتاب و “منظومه فکری امام خمینی” از روش منظومه‌ای برای شناخت افکار و عقاید این دو شخصیت برجسته معاصر استفاده کرده‌ام.

این نویسنده و پژوهشگر که پیش از این کتاب منظومه فکری امام خمینی(ره) نیز به قلم ایشان نوشته شده است به توضیح روش منظومه‌ای پرداخت و گفت: در این روش کل اندیشه یک فرد، حول یک محور می‌چرخد؛ همانگونه که در منظومه شمسی، ستارگان و سیاره‌ها دور خورشید می‌گردند در ارتباط با آیت‌الله خامنه‌ای هم، آنچه محوریت دارد، اندیشه توحیدی ایشان است و افکار و عقاید دیگر، گرد این طرز تفکر می‌چرخد.

حجت الاسلام و المسلمین خسروپناه در پاسخ به این که مخاطب دو کتاب «منظومه فکری امام خمینی(ره) و آیت‌الله خامنه‌ای» چه کسانی هستند بیان کرد: خواننده این کتاب، عموما کسانی هستند که اهل مطالعه و کتاب‌اند اما نگاه ویژه من و پژوهشگرانی که مرا در گردآوری این دو کتاب یاری کردند به مدیران فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بوده و در گردآوری هر دو کتاب کوشیده‌ام تا از پیش داوری به دور باشم. برای مثال امام خمینی بر جمهوریت و اسلامیت، به یک اندازه تاکید دارند حالا اگر با پیش فرض به سراغ گفته‌های ایشان برویم می‌توانیم گفتاری را انتخاب کنیم که بیش از اسلام بر جمهوریت تکیه دارد. برعکس این مساله هم صادق است.

عضو هیات امنای پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در پاسخ به این سئوال که در سال‌های اخیر، مقام معظم رهبری بر سبک زندگی اسلامی- ایرانی و همچنین پیوست فرهنگی تاکید داشته‌اند، شما به عنوان یک پژوهشگر تا چه اندازه شاهد نمود بیرونی این گفته‌ها در زندگی و رفتار مردم هستید بیان کرد: این مساله، نیاز به یک تحقیق میدانی دارد اما به طور اجمال می‌توان گفت که در کشور ما مسولان سیاسی و اقتصادی، دغدغه فرهنگی ندارند و مسولان فرهنگی با سیاست و اقتصاد بیگانه هستند در حالی که اقتصاد، سیاست و فرهنگ سه ضلع یک مثلث هستند و نمی‌توان این سه را جدای از یکدیگر دید.

دبیر هیات حمایت از کرسی‌های نقد و نظریه‌پردازی با اشاره به این که مراکز فرهنگی برای ادامه فعالیت خود باید توجیه اقتصادی داشته باشند، گفت: بهتر است به اقتصاد فرهنگ هم توجه داشته باشند. در کنار تشکیلات عطیمی چون عسلویه باید مراکز و فعالیت‌های فرهنگی هم وجود داشته باشد. مثل فرهنگ‌سراها و خانه‌های فرهنگ.

“منظومه فکری آیت‌الله العظمی خامنه‌ای”تألیف عبدالحسین خسروپناه، روز دوشنبه ۲۴مهرماه و با حضور شخصیت‌هایی چون دکتر علی اکبر ولایتی، دکتر غلامعلی حدادعادل، آیت‌الله علی‌اکبر رشاد، دکتر فرهاد رهبر و دکتر علی‌اکبر احمدیان از ساعت ۱۵:۰۰الی ۱۸:۰۰در سالن همایش کتابخانه و مرکز اسناد دانشگاه آزاد واقع در بزرگراه شهید ستاری، میدان دانشگاه، سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی و به همت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و دانشگاه آزاد اسلامی رونمایی می‌شود.